Klant en uitbater eisen recht te roken op

Een paar duizend kleine caféhouders en hun klanten protesteerden zaterdag in Den Haag tegen het rookverbod.

Van onze verslaggever Robin Gerrits

Een beetje beteuterd keren vader en zoon Veenstra terug bij het pannenkoekenhuis aan de rand van het Malieveld. Een agent stuurde ze weg toen ze met een pijpje bier het manifestatieterrein op wilden lopen. ‘Triest toch dat je naar buiten moet om te mogen roken en dat je buiten dan niet mag drinken', zegt vader Dick Veenstra, tevens secretaris van de Amsterdamse sigarenrokersclub Lust doet Leven.

Het heeft hun strijdbaarheid niet aangetast. ‘Ik vecht in de geest van Spinoza voor de vrijheid om zelf te kiezen’, zegt Veenstra. ‘Ik vrees dat de grote bazen van Koninklijke Horeca Nederland, die het met Klink op een akkoordje hebben gegooid, het wel redden, maar dat de cafés het loodje leggen. Weg gezelligheid. Wij kunnen nergens meer terecht.’

Met de familie Veenstra hebben zich zaterdagmiddag een paar duizend man op het veel te grote Malieveld verzameld, om namens de kleinere cafés en bars, de ‘natte horeca’, te protesteren tegen het strenge antirookbeleid van het kabinet.

Volkszangers zingen protestliederen, boze kroegbazen en -klanten, en politici voeren het woord. De sfeer is getapt, net als het publiek, en iedereen heeft de oplossing klaar. Als je wilt voorkomen dat veel café-eigenaren het loodje leggen omdat de klanten niet meer komen en de zaak te klein is voor een aparte rookcabine, laat dan de bars zelf bepalen wat ze willen zijn: een café voor rokers, een voor niet-rokers of een met een cabine. Stickers op de deur, iedereen kan zelf kiezen, en niemand heeft er last van.

SP’er Henk van Gerven kiest een andere weg en pleit voor compensatie van de gedupeerde kroegbaas, maar dat hoort niemand meer, want als hij zich vier zinnen daarvoor achter het rookverbod heeft geschaard, wordt hij van het podium gejoeld.

Nee, dan Marina Bosman. Waar ze het heeft geleerd is onbekend, maar deze Leidse uitbaatster heeft zich in korte tijd dermate retorisch begaafd getoond dat ze het boegbeeld is geworden van het verzet tegen het rookverbod.

Professioneel en volleerd bouwt ze haar betoog op rond de terugkerende yell: ‘Ik ben er klaar mee, nee: (Malieveld valt in:) wíj zijn er klaar mee!’ Een politieke partij of vakbond kon er veel plezier van hebben.

Verder is het opmerkelijk hoeveel politie er op de been is voor zo’n kleine betoging, en niet alleen op het Malieveld. Ook het Binnenhof en het ministerie van Financiën worden extra bewaakt. En als de gemeentelijke verordening van komend jaar (in 2009 wordt het op straat gooien van een peuk beboet met 95 euro) al gegolden had, had Den Haag de kas flink kunnen spekken.

Maar ook al staan er duizend horeca-ondernemers op het veld, niemand is op het idee gekomen om koffie of snert te verkopen. Koukleumen zijn gedwongen naar de Essopomp verderop te lopen voor een beetje warmte. ‘Dat ze geen alcohol kunnen schenken, snap ik’, zegt een ex-kroegbazin uit Wormerveer. ‘Daar krijg je alleen maar rottigheid van. Maar iets warms had toch wel gekund.’ Heeft het zin gehad, de manifestatie? ‘Ach, als je niets doet, gaat het sowieso door’, zegt ze. ‘Nu hebben we ons in elk geval kunnen laten horen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden