Klagen maar!

Olaf Tempelman schrijft de komende weken dagelijks over de examens.

Olaf Tempelman
null Beeld anp
Beeld anp

Een stukje van mij over Roemeense zwerfhonden schopte het ooit tot de Citotoets, een Volkskrant-column van filosoof Hans Schnitzler over stervenskunst schopte het vorig jaar tot het vwo-examen Nederlands. Wat bleek: de auteur had een ruimere interpretatie van zijn tekst dan de eendimensionale examinatoren. Het vwo-Nederlands bevatte in 2016 ook een stuk van de jonge denker Rutger Bregman. Die meldde drie van de zestien vragen over zijn eigen tekst fout te hebben beantwoord.

Dat was belangrijke bijval voor de meer dan 22 duizend scholieren die bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) klachten indienden over het vwo-Nederlands en die met zijn allen het oude klachtenrecord verbraken: op naam van het vwo-Nederlands 2015. Een week later sneuvelde dit nieuwe klachtenrecord alweer, dankzij meer dan 26 duizend klachten over het havo-Engels. De teller voor het vwo-Nederlands 2017 stond gisteravond op 13.933.

Vroeger moesten scholieren zich schikken in de domheid en de stokslagen van hun leraren. Sinds 1988 is er de Examenklachtenlijn van het LAKS. Tegenwoordig kunnen klachten digitaal worden ingediend, wat het gebruik van de klachtenlijn enorm heeft bevorderd. In 2015 kwamen 160 duizend klachten binnen, in 2016 ruim 200 duizend, dit jaar kan de teller naar 250 duizend gaan. Tot voor kort waren het vooral 'mondige en zelfbewuste' vwo'ers die in de uren na hun examens actief waren op examenklacht.nl - al jaren overtreft het aantal vwo-klachten het aantal vwo-examinandi. Vorig jaar waren er voor het eerst meer havisten met klachten en maakten vmbo'ers op examenklacht.nl een inhaalslag.

Je kunt je afvragen of een examenklachtenlijn succesvol is als het aantal klachten elk jaar toeneemt: idealiter zorgt een klachtenlijn ervoor dat klachten afnemen. Klachtenlijncoördinator Loran Hempenius maakt onderscheid tussen klachten over specifieke examens en klachten die elk jaar terugkomen, zoals geluidsoverlast en nalatige surveillanten. 'Op al die fronten is het ons wel gelukt de klachten te minderen.' Helemaal in de hand heb je het nooit. In Maastricht richtte een vleermuis in 2015 narigheid aan in een zaal vol examinandi. Een vwo'er uit dezelfde stad meldde het LAKS dat hij zich vanwege een schaars geklede docente ('te zichtbare string') onvoldoende had kunnen concentreren op het oninspirerende examen Nederlands.

BN'er doet examen

Elke dag doet een BN'er een eindexamen. Vandaag: Rapper Nosa, Noesli Soemoredjo (39), doet eindexamen Nederlands.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden