Klagen als de kat heen en weer loopt

Politieagent Cor van Kerkwijk (49), buurtregisseur in de Cremerbuurt in Amsterdam..

'Ik ben iemand die goed kan luisteren en ik neem de tijd voor mensen. Mijn vrouw zegt altijd: als je dit vak niet had gekozen, was je in het maatschappelijk werk gegaan. Het is de mooiste functie bij de politie. Je zit dicht op de burger.

'In mijn buurt wonen 5500 mensen. Ik loop of fiets elke dag door de wijk, alleen. In tegenstelling tot de afstandelijke politieagent in een auto ben ik aanspreekbaar. Ik ben eigenlijk de hele dag aan het netwerken. Ik kom bij de slager, de houtwinkel, bij de Albert Heijn maak ik een praatje met de mensen achter de kassa. ''Straatcontactpersonen'' kunnen me 24 uur per dag bellen als ze in de buurt een conflict horen of zien.

'Wekelijks houd ik open spreekuur. Je krijgt de meest gekke vragen en klachten over van alles: diefstal, hondenpoep, straatvuil, te donkere straten. Ik ben vooral een luisterend oor. De problemen leg ik neer bij die instantie waar ze thuishoren. Daarna houd ik de vinger aan de pols. Korte lijnen, snel erop zitten, dat helpt.

'De veiligheid en leefbaarheid verbeteren, daar gaat het om. Geluidsoverlast is een van de meest voorkomende problemen. Vroeger was men veel verdraagzamer. Dan ging men pas klagen als er boven een gezin woonde met drie kinderen die de hele dag heen en weer renden. Maar tegenwoordig begint men al te klagen als de kat heen en weer loopt of als de buurvrouw middenin de nacht gaat douchen. Dat zijn gewoon leefgeluiden.

'Bij extreme overlast, als je een paar meldingen heb gehad, regel ik een bemiddelingsgesprek tussen de twee partijen, vaak met de woningbouwvereniging erbij. Dan maken we als volwassenen duidelijke afspraken. Als zo'n gesprek ook niet helpt, adviseren we de huiseigenaar een kort geding te beginnen. Vanaf juni vorig jaar heeft dat geleid tot zes ontruimingen.

'Als mensen wat meer rust zouden hebben, wat verdraagzamer zouden zijn, zou de maatschappij er anders uitzien. Met fysieke agressie heb ik gelukkig niet veel te maken. En bij verbaal geweld denk ik altijd: ze schelden niet tegen Cor van Kerkwijk, maar tegen het uniform.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden