Klachten over pinbetaling na tanken

Onbemande tankstations waar alleen met de pinpas kan worden betaald, krijgen sinds vorige week klachten van klanten over het afboeken van een extra bedrag van 125 tot 150 euro.

ANP

Het gaat niet om een afboeking, legt een woordvoerster van ING uit, maar om een reservering, een waarborg voor de tankhouder dat de klant voldoende saldo heeft om een volle tank te betalen. Normaal gesproken wordt dat bedrag na het tanken binnen een kwartier, twintig minuten weer vrijgegeven. Maar afgelopen weekeinde is waarschijnlijk bij een aantal klanten iets misgegaan, waardoor het langer heeft geduurd. ING zoekt dit nog uit, aldus een woordvoerster.

Saldo op rekening gecontroleerd

Het is heel gebruikelijk dat bij het tanken bij een onbemand tankstation eerst een zogeheten preautorisatie wordt gevraagd. De automobilist moet al pinnen voordat hij gaat tanken. Dan worden de gegevens van de pinpas gecontroleerd en ‘vraagt’ de bank van de ondernemer aan de bank van de klant of er voldoende saldo (125 euro) op de rekening staat. Na het tanken wordt het bedrag waarvoor daadwerkelijk getankt is, van de rekening afgeboekt. Het gereserveerde bedrag wordt dan weer vrijgegeven.

Volgens Equens, dat in Nederland verantwoordelijk is voor alle transacties via pinautomaten, wordt dit systeem al jaren gebruikt. Wie internetbankiert ziet het bedrag waarvoor autorisatie is gegeven gedurende een korte periode op het rekeningoverschrift tot het weer is vrijgegeven.

Onbemand tankstation aan de A7 bij Joure (ANP) Beeld
Onbemand tankstation aan de A7 bij Joure (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden