Klacht van soldaat soms fout geduid

Militairen die na een uitzending kampen met psychische klachten, lijden lang niet altijd aan een posttraumatische stress stoornis (ptss)....

Noël van Bemmel

Dat concluderen psychologen van de Universiteit Utrecht. Zij onderzochten 479 Nederlandse militairen die in 2004 zijn uitgezonden naar Irak. Op grond van de vragenlijsten komt 11 procent mogelijk in aanmerking voor een ptss-diagnose. Na zogeheten diagnostische interviews daalt het aantal militairen dat mogelijk kampt met de aandoening tot 3,5 procent. Veel klachten blijken terug te voeren op stressvolle gebeurtenissen die los staan van de Irak-missie, zoals het verlies van een familielid of problemen op het werk.

De onderzoekers adviseren Defensie de vragenlijsten aan te vullen met diagnostische interviews. Dat kan steekproefsgewijs om de toekomstige behoefte aan zorg preciezer te kunnen beoordelen, of categorisch zodat ieder individu een juiste diagnose krijgt.

Defensie zegt dit al te doen. ‘Als de antwoorden daartoe aanleiding geven’, stelt een woordvoerder, ‘wordt een militair uitgenodigd voor een gesprek met een psycholoog’.

De Universiteit Utrecht onderzoekt ook militairen die zijn uitgezonden naar Uruzgan. Een aantal wordt voor en na uitzending ondervraagd. De resultaten worden eind dit jaar verwacht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden