Klacht tegen spotje EK Oekraïne afgewezen

Een omstreden reclamespotje van de Nederlandse Energie Maatschappij over het Europees kampioenschap voetbal kan volgens de Reclame Code Commissie door de beugel. De commissie heeft een klacht ertegen afgewezen, zo heeft zij vandaag laten weten.

In het spotje komen op een computerscherm schaars geklede Oekraïense vrouwen langs. Daarna wordt gesuggereerd dat Nederlandse vrouwen hun man van een bezoek aan het EK in onder meer Oekraïne kunnen weerhouden door over te stappen naar de Nederlandse Energie Maatschappij, die daarvoor een thuistap cadeau doet.

Een televisiekijker maakte bezwaar tegen het spotje, omdat het gaat over het vooroordeel dat vrouwen uit Oekraïne van lichte zeden zijn. De klager vond de reclame stigmatiserend, in strijd met de waarheid, goede smaak en het fatsoen en ook discriminerend. Maar de Reclame Code Commissie is het daar niet mee eens. Volgens de instantie is het spotje duidelijk humoristisch en niet serieus bedoeld. De grens van het toelaatbare wordt niet overschreden en van discriminatie en strijd met de waarheid is ook geen sprake, aldus de commissie.

Vorige maand toonde Oekraïne zich al ontstemd over het spotje, onder meer omdat dit mensen zou ontmoedigen naar het EK af te reizen. Het energiebedrijf en de Oekraïense ambassade legden hun conflict erover later in een gesprek bij. Volgens het bedrijf is het nooit de bedoeling geweest iemand of landen te kwetsen of mensen ervan te weerhouden naar het EK af te reizen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden