Klacht tegen Rumsfeld in Duitsland

Tegen Donald Rumsfeld, de afgetreden Amerikaanse minister van Defensie, zal dinsdag bij justitie in Duitsland een strafrechtelijke klacht worden ingediend....

Van onze correspondent Jan Tromp

Elf Irakezen die in de Abu Ghraib-gevangenis hebben gezeten en een Saoediër die op Guantánamo vastzit, willen dat Rumsfeld en andere Amerikaanse functionarissen worden vervolgd voor de ‘betrokkenheid van hoge regionen bij het programma van marteling’, zoals jurist Michael Ratner het formuleert.

Ratner is voorzitter van het Centrum voor Grondwettelijke Rechten in New York. Dit collectief van advocaten is een van de organisaties die de (ex)gevangenen juridisch bijstaan. Het Centrum zal dinsdag de federale aanklager in Duitsland vragen een onderzoek te beginnen dat moet uitlopen op vervolging.

Behalve tegen Rumsfeld wordt de aanklacht ook uitgebracht tegen voormalig CIA-directeur George Tenet, minister van Justitie Alberto Gonzales en een groot aantal andere burgerlijke en militaire autoriteiten. In de aanklacht zijn verklaringen opgenomen over marteling, wrede behandeling en vernedering, met medeweten en op bevel van de aftredende Amerikaanse minister, zo wordt gesteld.

Dat Rumsfeld wist wat in Abu Ghraib gebeurde, wordt met zoveel woorden bevestigd in een verklaring van voormalig brigadier-generaal Janis Karpinski. Zij was commandant over de Amerikaanse gevangenissen in Irak ten tijde van het Abu Ghraib-schandaal in 2004. Ze kreeg ontslag, maar zegt dat ‘de verantwoordelijkheid tot aan het hoogste niveau gaat’.

Voor Duitsland is gekozen omdat de Duitse wet vervolging van oorlogsmisdaden mogelijk maakt ongeacht waar op de wereld deze plaatsvonden. Al in 2004 is geprobeerd Rumsfeld in Duitsland te vervolgen. De Duitse justitie wees toen de klachten van de hand. De aanklagende organisaties denken nu meer kans te maken, ook al omdat Rumsfeld met zijn aftreden zijn immuniteit verliest.

Mocht hij in de toekomst veroordeeld worden, dan zal het praktisch gevolg zijn dat hij Duitsland moet mijden. Het moet worden uitgesloten geacht dat de VS hem zullen uitleveren.

Donald Rumsfeld (ANP-archieffoto 25-09-2006) Beeld
Donald Rumsfeld (ANP-archieffoto 25-09-2006)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden