Klacht tegen makelaar blijkt vaak gegrond

Bijna de helft van alle klachten die worden ingediend tegen makelaars bij de Raden van toezicht wordt gegrond verklaard. In hoger beroep zijn de tuchtrechters nog strenger: voor de Centrale raad van toezicht krijgt de klant in tweederde van de gevallen alsnog gelijk....

Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van de interne rechtspraak van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Kopers en verkopers maakten vorig jaar iets minder vaak de gang naar de tuchtrechter. De elf raden van toezicht - een voor elke NVM-afdeling - deden 177 keer uitspraak, tegen 208 in het jaar daarvoor. Van alle zaken werd 47 procent gegrond of deels gegrond verklaard.

De Raden van toezicht volstonden meestal met een waarschuwing aan de makelaar (in 41 zaken) of een berisping (in 14 gevallen). Acht keer werd er een boete opgelegd. De zwaarste sanctie die - schorsing als lid van de NVM - werd geen enkele keer toegepast.

De Centrale raad van toezicht had het in 2001 aanzienlijk minder druk: de beroepsrechtbank deed 35 uitspraken tegen 64 in 2000. Wel stelde de Centrale raad de klagers veel vaker in het gelijk: in 69 procent van de zaken werd de beslissing van de raad van toezicht vernietigd.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars, die de tuchtrechters grotendeels financiert, noemt het aantal veroordelingen gering, afgezet tegen het hoge aantal vastgoedtransacties. 'Het tweede kwartaal alleen al werden 33.696 woningen verkocht', meldt een woordvoerster. Bij de NVM zijn drieduizend makelaars aangesloten.

De Vereniging Eigen Huis, de belangenclub van huizenbezitters, denkt dat veel klachten de raden van toezicht nooit bereiken. 'Makelaars zullen proberen de zaak in de minne te schikken. Pas als een probleem onoplosbaar blijkt, stapt men naar de tuchtrechter,' aldus een zegsman. Hij noemt de waarde van de raden van toezicht voor de consument gering. 'Die functioneren vooral als intern controleorgaan, dat de makelaars in het gareel houdt.'

Een groot bezwaar is volgens de vereniging dat de raden van toezicht alleen een berisping of boete kunnen opleggen, maar geen schadevergoeding kunnen toekennen. 'Daarvoor zul je als huiskoper of -verkoper alsnog naar de rechter moeten.'

De NVM zegt dat het aantal ongunstige uitspraken voor makelaars al jaren een stabiel beeld vertoont. 'We proberen dat wel te verbeteren via opleidingen en scholing', zo laat de woordvoerster weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.