Klacht ingediend over Chinezengrappen Gordon

Het Meldpunt Discriminatie in Amsterdam heeft een klacht ingediend bij RTL Nederland tegen de manier waarop jurylid Gordon een Chinese deelnemer heeft bejegend in het televisieprogramma Holland's Got Talent.

VAN ONZE VERSLAGGEVER TOINE HEIJMANS

AMSTERDAM - Gordon maakte grappen over de afkomst van zanger Xiao Wang; het Meldpunt kreeg daar dertien klachten over en stuurde RTL een brief met het verzoek excuses te maken. Daarop is nog niet gereageerd.

Het Meldpunt stelt 'dat Gordon als jurylid (en bekende Nederlander) de opinie van een grote groep Nederlanders (onbewust) kan beïnvloeden', zo staat in de brief die drie dagen na de uitzending van 16 november is verzonden. 'Een bejegening op grond van uiterlijke kenmerken die bedoeld is als humor, is een karakterisering die stigmatiserend is en daarom beledigend voor Chinezen in Nederland.'

Ook schrijft de organisatie dat Gordon als jurylid 'stijlmiddelen als overdrijven' mag gebruiken om 'spraakmakend/grappig' te zijn, maar dat in dit geval 'de grens van het toelaatbare' wordt overschreden.

'Sulplice'

De zeer goed bekeken uitzending leidde direct tot ophef. Vicepremier Lodewijk Asscher zei op de radio: 'Hij kan ook grappig proberen te zijn op een andere manier', en in Amerika en China werd verontrust gereageerd op de 'racistische' manier waarop Gordon de zanger toesprak. Dat begon met een verwijzing naar het bestellen van een gerecht in een Chinees restaurant ('which number are you singing? Number 39 with rice?'), waarop een grap volgde over de Chinese uitspraak van de 'r' ('sulplice!'), Gordon opnieuw een vergelijking maakte met een Chinees restaurant ('this is the best Chinese I had in weeks, and it's not a take-away') en hem uiteindelijk aansprak als een deelnemer uit de 'Volksrepubliek China'.

Het is opvallend dat twaalf van de dertien klachten afkomstig zijn uit de Chinese gemeenschap, zegt Jessica Silversmith van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam. 'Meestal stellen zij zich zeer terughoudend op. Het is een vrij gesloten bevolkingsgroep. Maar ik heb het idee dat ze nu echt genoeg hebben van de negatieve stereotypering die ze telkens ten deel valt. Dat is echt nieuw, en ik ben daar blij mee. Ik hoop dat er excuses komen.'

Achteraf verklaarden Gordon en RTL dat het een 'onschuldig grapje' was, dat niets met racisme van doen had. De deelnemer was niet boos, zei Gordon in De Telegraaf: 'Meneer Xiao Wang zelf heeft zich nooit aangevallen gevoeld en het ook niet opgevat als zijnde racisme en dat is voor mij het belangrijkste en daarmee is de zaak gesloten.'

Maar volgens bronnen in de Chinese gemeenschap is Xiao Wang wel degelijk geraakt door de gebeurtenis, die hij op het podium lachend onderging. Tot nog toe heeft hij zijn verhaal niet gedaan.

RTL reageerde niet op een verzoek om commentaar. Gordons manager laat weten de brief niet te kennen.

Pagina 29: arrogantie en domheid gecombineerd

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden