Klaas en Marie raken in het vergeetboek

Zes op de honderd mannen heten Jan. In 1950 waren dat er elf. Met Klaas is het treuriger gesteld. Drie van iedere duizend mannen gaan thans met die naam door het leven....

'Dat blijkt uit gegevens van het NIPO', valt na zo'n alinea dan dikwijls te lezen. En ja, dat van Klaas en Marie blijkt inderdaad uit gegevens van het NIPO, dat zijn halve-eeuwfeest deze week opluistert met de uitgave van Typisch Nederland(s) - Vijftig jaar opmerkelijke opinies (NIPO/ Kluwer Bedrijfswetenschappen, f 19,50). Vanaf donderdag ligt het boekje in de winkel.

Het NIPO weet zeker dat alle Nederlanders weten wat het NIPO is - zó zeker dat in het boekje met aan arrogantie grenzende achteloosheid wordt voorbijgegaan aan waar die vier letters nou precies voor staan. Daar heeft het NIPO gelijk in. Wie die afkorting hoort, denkt nou eenmaal meteen aan cijfertjes en statistieken.

Deze bijvoorbeeld, in het hoofdstuk Wij Nederlanders: in 1949 waren mannen en vrouwen bij elkaar gemiddeld 169 centimeter lang. Nu is dat 173,5 centimeter. De man is 179,5 centimeter en weegt 79 kilo, de vrouw meet 167,5 centimeter bij een gewicht van 68 kilo. Het NIPO: 'De mannen zijn en blijven langer en zwaarder dan de vrouwen.' Van de vrouwen vindt 44 procent zichzelf te dik, van de mannen 32.

In 1949 meende 64 procent van de bevolking te beschikken over blond haar. Nu is dat 46 procent. Bruin of zwart haar nam in diezelfde periode toe van 21 tot 37 procent, de categorie 'grijs en/of kaal' steeg van 12 naar 25 procent. De rest heeft rood haar. Blauwe ogen scoorden destijds 68 procent, nu nog 47. Anderen hebben 'bruine ogen en nog andere kleuren', aldus het NIPO.

Opmerkelijk is de terugkeer van de snor. In 1949 droeg 13 procent van de mannen er eentje. Een kwart eeuw geleden bleek een treurig dieptepunt: 4 procent waagde zich er nog aan. Nu is dat maar liefst 28 procent, meldt het Nederlands Instituut voor de Publieke Opinie en het Marktonderzoek.

Dit is de eerste aflevering van een vierdelige serie over het NIPO.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden