Klaar met 'roekeloze' gedrag van Trump: Republikeinse senator Flake keert partij de rug toe

Jeff Flake was er klaar mee, dinsdag. In een toespraak voor zijn collega's in de Amerikaanse Senaat kondigde de Republikein aan dat hij zich niet verkiesbaar stelt voor een tweede termijn, volgend jaar. Hij wil niet langer 'medeplichtig' zijn aan het 'roekeloze, belachelijke en onwaardige' gedrag van president Donald Trump.

Jeff Flake, midden, en zijn vrouw Cheyl verlaten het capitool in Washington D.C.Beeld afp

Flake, een 54-jarige conservatief uit Arizona, was daarmee de tweede Republikeinse senator die zich dinsdag openlijk tegen de president keerde. Bob Corker uit Tennessee had eerder op de dag in de wandelgangen van het Capitool tegen CNN gezegd dat Trump 'de Verenigde Staten naar beneden haalt' en dat hij hem niet nog een keer zou steunen.

Maar de twee rebellen stonden wel gewoon zij aan zij met de president toen de Republikeinen die avond een belangrijke wet schrapten die consumenten moet beschermen tegen de oplichterspraktijken van sommige financiële instellingen. Daaruit blijkt dat de Republikeinse partij weliswaar morele barsten vertoont, maar dat de ideologische lijm nog sterk is. De anti-Trumpers zijn het helemaal eens met Trumps politiek-economische agenda van deregulering en denivellering.

Opspelend geweten

Het opspelende geweten van Flake heeft al een lang verleden. Tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar was hij een van de weinige principiële 'never-Trumpers', die weigerde de kandidaat van zijn eigen partij te steunen. Dit jaar schreef hij het boek 'Conscience of a Conservative', waarin hij betoogde dat de Republikeinen ten dode zijn opgeschreven als zij het xenofobische populisme vrij baan geven. 'Dit zijn de stuiptrekkingen van een stervende partij', schreef hij.

Maar een van de eersten die dat de kop kost, is hijzelf. In Arizona stond een rechtsere kandidaat tegen hem op, Kelli Ward, die Flake aanviel op zijn immigrant-vriendelijke opstelling. Ward heeft de steun van invloedrijke nationalisten als Stephen Bannon, inmiddels weer chef bij de rechtse website Breitbart en ex-adviseur in het Witte Huis, en de rechtse radio-commentator Laura Ingraham. Deze twee waren een paar dagen terug al in Phoenix om campagne te voeren voor Ward. Flake liep ver achter in de peilingen.

Ook Corker heeft een paar weken geleden aangekondigd zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen. Dat deed hij nadat in Alabama een Bannon-kandidaat voor de Senaat, Roy Moore, het won van een meer klassieke Republikein, die de steun had van het establishment.

Bob Corker.Beeld ap

Opstand of niet?

Dus is maar de vraag wat de 'opstand' van vertrekkende senatoren als Flake en Corker nu betekent. Progressieve media zien er een aanwijzing in dat de Republikeinen afstand nemen van Trump, maar populistische media zien er juist een aanwijzing in dat Trump (of Bannon?) de Republikeinse partij naar zijn hand zet. 'De dagen van gevestigde Republikeinen die zich tegen de America First-agenda van het volk keren, zijn geteld', zei Bannon dinsdag. 'Onze beweging zal jullie verslaan in de voorverkiezingen, of dwingen met pensioen te gaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden