Kiza kiest de vijf invloedrijkste Afrikaanse jongeren in Nederland

Kiza Magendane presenteert een lijst met de vijf invloedrijkste Afrikaanse jongeren in Nederland. De auteur staat zelf op een lijst met de 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland onder de 25.

Kiza Magendane. Beeld KM / Marieke Hafkees
Kiza Magendane.Beeld KM / Marieke Hafkees

Ode aan jong Afrika in Nederland
Als student politicologie realiseer ik mij dat er geen consensus bestaat over wat macht is en hoe je die precies kunt meten. Toch presenteer ik u hier namens het Afrikablog van de Volkskrant een lijst met de vijf invloedrijkste Afrikaanse jongeren van Nederland. Met de nadruk op 'jong' (twintigers en dertigers).

Ik doe dit omdat er veel Afrikaanse jongeren in dit land leven die met hun manier van leven een positieve invloed uitoefenen op de rest van hun gemeenschap. Toch krijgt deze groep niet altijd een podium. Deze lijst is dan ook een ode aan jong Afrika in Nederland en een poging tot een schouderklopje.

Ze zijn talentvol en gedreven. Hun daden en initiatieven inspireren veel generatiegenoten in Nederland en elders. In hun eigen kring vormen zij de belangrijkste voedingsbodem waar toekomstige generaties op kunnen bouwen.

undefined

1. Seada Nourhussen, journaliste Trouw en Twitter-intellectueel (Ethiopië, 1978)
Seada Nourhussen is Afrika-redacteur van het dagblad Trouw. Ze publiceerde eerder in de Volkskrant en Elsevier. Seada heeft een enorm netwerk opgebouwd. Zij is regelmatig voor haar werk op het Afrikaanse continent te treffen, om bijvoorbeeld een interview te houden met de Rwandese president en om de context te zoeken achter headlines over Afrika.

Ze maakte in 2011 indruk met haar artikelen over 'bloedmobieltjes' waarin zij op een toegankelijk manier de complexe grondstofproblematiek en het verband met de oorlog in Congo ik kaart bracht. Daarnaast is Seada regelmatig terug te vinden in de publieke debat als spreker en commentator voor podia zoals de Balie in Amsterdam.

In 2014 publiceerde Seada een veelbesproken opiniestuk op joop.nl met als titel 'Afrika bestaat niet', waarin zij haar collega's Afrika-journalisten bekritiseerde omdat die 'Afrika' simplificeren. Seada schrijft: 'Mijn tragische conclusie is dat 'Afrika' nog steeds vooral decor is voor een westerse zucht naar avontuur, altruïsme en belering...' Zowel vriend als vijand met de thema 'Afrika' als dossier kan niet om Seada heen. Op Twitter en Facebook barstte het debat los en het platform OneWorld.nl lanceerde een publicatie-reeks waarin diverse Afrika-deskundigen in Nederland op het artikel van Seada reageerden, ook de redacteur van het Afrikablog van de Volkskrant.

Seada slaagt erin mensen te laten nadenken over hoe ze eigenlijk tegen Afrika aankijken. Dat doet zij met haar werk als journalist maar ook als opiniemaker. Zij behoort ook tot de zogenoemde 'twitterintellectuelen', een generatie twintigers en dertigers die social media strategisch inzetten om met hun scherpe formuleringen de publieke opinie te beïnvloeden. Seada is daarom de invloedrijkste Afrikaanse jongeren van Nederland.

undefined

Seada Nourhussen Beeld Efua Heyliger
Seada NourhussenBeeld Efua Heyliger

2. Jerry Afriyie (Kno'Ledge)
Spoken word artist, maatschappelijk werker en activist (Ghana, 1982)

'Ik kan mij niet voor Afrika inzetten zolang zaken hier nog niet op orde zijn', is zijn belangrijkste drijfveer in alles wat hij doet. In 2011 en 2014 werd hij (volgens de nationale ombudsman te) hard en onterecht gearresteerd om dat hij tegen Zwarte Piet demonstreerde. Jerry is in de Afrikaanse gemeenschap in Nederland de grootste strijder tegen deze omstreden figuur. Hij is een van de drijvende krachten achter de campagne: Zwarte Piet is Racisme.

Jerry is verbonden aan Nederland Wordt Beter, een lobbyclub voor meer bewustwording van het koloniale verleden van Nederland en voor meer samenhorigheid in Nederland. Maar Jerry is veel meer. Als woordkunstenaar gebruikt hij zijn pen en stem om belangrijke kwesties aan de orde te stellen. Hij traint daarnaast jongeren in de Amsterdamse Bijlmer om het beste uit zichzelf te halen via zijn organisatie Soul Rebel Movement.

Video boodschap van Jerry namens Nederland Wordt over Zwarte Piet en voor verbinding in Nederland.

Jerry Afriyie. Beeld JA / Gaëtan Chekaiban
Jerry Afriyie.Beeld JA / Gaëtan Chekaiban

3. Omar Munie
Designer en vakman, tassenmaker en inspirator (Somalië, 1985)

'Ik geniet vooral van het ambacht', verklaart Omar Munie. Hij gebruikt zijn talent en creativiteit om ambachtelijke tassen te maken. Met succes. Zo maakt hij exclusieve tassen voor KLM en won hij met zijn ontwerpen en werk diverse prijzen zoals 'De meeste innoverende ondernemer van 2011'. Zijn tassen worden in exclusieve winkels verkocht over de hele wereld en gedragen door mensen zoals Jeroen Pauw, Hillary Clinton en koningin Máxima.

In zijn boek 'Leef je droom' vertelt Omar hoe hij als 9-jarige vluchteling in Nederland zijn droom heeft verwezenlijkt. Hij wordt dan ook vaak als een groot voorbeeld gezien door jonge immigranten. Naast zijn leven als succesvolle tassenmaker en ontwerper zet Omar Munie zich in om het imago van het MBO te verbeteren en vakmanschap te stimuleren. Zo openden hij recentelijk de 'Dream Factory' in Den Haag waar hij langdurig werklozen helpt om aan de slag te gaan.

Hieronder een kort filmpje over de 'Dream Factory'.

undefined

Omar Muni Beeld OM
Omar MuniBeeld OM

4. Angelique Mbundu-Kiyangi
Ondernemer, consultant en lobbyist (Congo, 1978)

Angelique is een juriste met een rijke ervaring zowel in de publieke, private als de non-profit sector. Zij is werkzaam geweest bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, PwC, Remco Ruimtebouw B.V, Vluchtelingenwerk Nederland en The Netherlands-African Business council (NABC).

Daarnaast is Angelique mede-oprichter van African Young Professionals (AYP) waar zij vicevoorzitter is. Ook is Angelique duo-voorzitter van de Nederlandse afdeling van Africa 2.0, een platform van internationale Afrikaanse jonge bestuurders die innovatieve en duurzame oplossingen bedenken voor de ontwikkeling van het Afrikaanse continent.

Angelique beschikt over een stevig netwerk (van exclusieve diners met Afrikaanse ministers en ambassadeurs tot besloten bijeenkomsten met Bill Gates aan toe) waar anderen alleen van kunnen dromen. Haar juridische kennis en brede ervaring binnen de private sector maakt haar een belangrijk schakel binnen het Nederlandse bedrijfsleven als het gaat om Afrika. Via AYP draagt zij ook aan een positieve beeldvorming van Afrika en de Afrikaanse diaspora in Nederland.

undefined

Angélique Mbundu-Kiyangi. Beeld Simone Bommeljé / IDEA
Angélique Mbundu-Kiyangi.Beeld Simone Bommeljé / IDEA

5. Andrew Makkinga
Dagvoorzitter, presentator en radiomaker (Oeganda,1982)

Op zijn 17de was hij de jongste debutant in de panel van de televisieprogramma 'Het lagerhuis' en maakte het grote Nederlandse publieke kennis deze geboren debater. Kort daarna combineerde hij zijn studie politicologie met werkzaamheden in Hilversum en Amsterdam als radio-DJ, dagvoorzitter en gespreks- en debatleider.

Als presentator is hij werkzaam geweest voor 3FM, 3voor12.nl, Lijn5.com. Hij presenteert ook het North Jazz Festival voor NTR en de IDFA voor de VPRO, Festival van de locale democratie voor Pauw & Witteman en andere grote projecten. Andrew heeft ook opdrachten gedaan voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, WerkenbijdeEu.nl en de ASN Bank.

Daarnaast schuift Andrew geregeld aan bij programma's zoals Pauw & Witteman (voorloper van Pauw) en DWDD om politieke en muzikale beschouwingen te geven. Verder is hij actief als lid van diverse prestigieuze bestuursfuncties binnen de culturele sector (Bestuurslid Stichting Museumnacht en Lid van de Raad van toezicht van de Melkweg). Met andere woorden: Andrew Makkinga is een veelzijdige man.

Andrew Makkinga. Beeld AM / William Rutten
Andrew Makkinga.Beeld AM / William Rutten
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden