Kissebissen om een bungelend klompje

Het rode kinderklompje van Kees is in Leiderdorp onderwerp van gesprek. Kees is brugwachter en haalde de fooien van schippers ermee op....

Van onze verslaggever John Schoorl

Lach niet om Leiderdorp omdat daar wordt gekissebist over een bungelend klompje. Het is namelijk niet zomaar een klompje, dit met liefde beschilderde schoeisel van brugwachter Kees Nagtegaal. Het gaat om een symbool van doorwrocht óf doorgeslagen gemeentelijk integriteitsbeleid.

Zo ging het dus altijd: er kwam een boot voorbij de Doesbrug en brugwachter Kees liet zijn klompje aan een touwtje zakken, zodat de passant een fooi kon achterlaten. Hoeveel geld hij kreeg, zag niemand. Op een drukke botendag liep het klompje weleens vol met eurocenten – of viel de fooi net zo goed in het water of op de kant.

Niet dat Kees de hengel met klompje dwingend voor de snufferds van de booteigenaren slingerde. Het betalen ging allemaal vanzelf. Men was Kees dankbaar voor het bedienen van de brug.

In juli was het ineens afgelopen met het klompje. Ambtenaren van de gemeente Leiderdorp grepen na een tip keihard in. Op een dinsdagmiddag, de enige middag dat Kees niet op zijn post zit, slopen ze zijn hok in en legden beslag op het klompje, het rode kinderklompje van Kees.

De gemeentelijke integriteit was in het geding, luidde het ambtelijk oordeel. Kees kreeg ‘geschenken van derden’ – en dat mag niet. Lees de notitie Integriteit van de gemeente Leiderdorp: ‘De gemeente Leiderdorp is een organisatie die de democratische waarden van de rechtsstaat beschermt.’

Dus daar ga je met je klompje, als Kees zijnde.

Kees werkt 35 jaar bij de gemeente. Eerst bij de gemeentewerf, daarna op de vuilniswagen, en na een operatie aan zijn rug werd hij tewerkgesteld op de brug over de Does. Een klus die vroeger werd geklaard door een echtpaar uit de buurt.

Kees, de enige gemeentelijke brugwachter van Leiderdorp, doet zijn werk héél goed, zegt Wil Reijerse, die naast de brug woont. ‘Kees is een heel lieve man. Kees hoort bij ons.’

Dat hem zijn klompje werd afgenomen, werd in de buurt dan ook niet gepikt. Ook omdat de uitzendkrachten die in het weekeinde de brug bedienen, hun fooienemmer niet hoefden af te staan. Er kwam een boze brief aan de gemeente van het comité Doesbrug.

Het was niet de eerste keer dat dit oudste stukje van Leiderdorp in opstand kwam. Tien jaar geleden wilde de gemeente dit bruggetje uit 1887 slopen, en dat werd ternauwernood verhinderd.

‘Normaal zijn de ambtenaren te beroerd om naar Doesbrug te komen’, weet Margriet Hoogervoorst van café Doesbrug. ‘Maar om Kees dwars te zitten, komen ze zelfs met zijn tweeën.’

Inmiddels bemoeit burgemeester Michiel Zonnevylle zich met de kwestie. Kees moet niet zeuren, daar komt zijn reactie op neer. Hij krijgt immers een normaal maandsalaris. ‘De maatregel vloeit voort uit het door de raad vastgestelde integriteitsbeleid, dat inhoudt dat medewerkers en bestuurders geen fooien mogen aannemen’, aldus de burgemeester.

Reijerse: ‘Wat een kleinzieligheid van die burgemeester. Wat een pietluttigheid. Is er nou niets anders om je druk over te maken?’

Dinsdagmiddag moest Kees, op zijn vaste vrije middag, over de toestand met het klompje bij burgemeester Zonnevylle komen voor een stevig gesprek. Kees had namelijk het klompje teruggenomen, en erbij gezegd het niet meer te gebruiken als bungelende fooienpot.

Over dit onderhoud mag niets worden vrijgegeven, zo liet de communicatieafdeling van de gemeente nog weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden