Kiss Kiss Bang Bang, The Deep, A Weekend in Paris

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Kevin Toma
Robert Downey Jr. en Val Kilmer in Kiss Kiss Bang Bang. Beeld .
Robert Downey Jr. en Val Kilmer in Kiss Kiss Bang Bang.Beeld .

Kiss Kiss Bang Bang (Shane Black, 2005)
SBS 9, 20.30-22.35 uur.

Wat staat Robert Downey Jr. nu eigenlijk precies te doen, wiebelend aan de rand van een zwembad, in een van de eerste scènes van Kiss Kiss Bang Bang? Om het antwoord op die vraag te kunnen geven, moet je je klassiekers kennen, of op zijn minst Billy Wilders Sunset Blvd. (1950). In de openingsscène van die film ligt het hoofdpersonage dood in een zwembad, terwijl de camera hem filmt vanaf de bodem van het bassin. Dat iconische beeld probeert Downey Jr. dus in Kiss Kiss Bang Bang te imiteren, daarbij geholpen door de camera, die zich à la Sunset Blvd. eveneens onder water bevindt. Aldus aast regisseur-scenarist Shane Black op de fijnproevers onder de toeschouwers en dat doet hij ook al met de titel; die verwijst naar het gelijknamige boek van de Amerikaanse filmcriticus Pauline Kael.

Kiss Kiss Bang Bang probeert met zijn slimme verwijzingen naar filmklassiekers wel degelijk méér te zijn dan een simpel verhaaltje over seks en pistolen. Simpel is de plot sowieso al snel niet meer, wanneer crimineel Harry Lockhart (Downey Jr.) abusievelijk in een filmauditie belandt, wordt aangezien voor acteur, vervolgens op pad gaat met de homoseksuele detective Gay Perry (Val Kilmer) om zich voor te bereiden op zijn rol en daarbij in een moordintrige verzeild raakt. En dan blijkt Lockhart ook nog eens een zelfbewuste verteller, die herhaaldelijk de film onderbreekt of stopzet om te laten merken hoe zelfbewust hij als verteller is. Door de snelle dialogen en de afwisseling van al dan niet smakeloos gewelddadige, gevatte én super-melige scènes laat Kiss Kiss Bang Bang zich steeds weer anders kwalificeren. Een film waarin surrealistische zinnetjes als 'Ik hou niet van Kurt Cobain. Hij stal mijn krekel', worden geserveerd, verdient hoe dan ook een pluimpje.

The Deep (Peter Yates, 1977)
RTL 7, 00.10-02.30 uur.

Fijne retro-actiefilm annex psychologisch drama, die vooral geschiedenis schreef door de natte-T-shirtfoto van Jacqueline Bisset. Het was twee jaar na Jaws toen de Brit Yates met deze film zijn naam vestigde in Hollywood. Net als Jaws is het de verfilming van een verhaal van Peter Benchley dat zich op en rond de zee afspeelt. Robert Shaw (inderdaad, die dronkenlap uit Jaws), Jacqueline Bisset, Nick Nolte, Louis Gossett Jr. en Eli Wallach gaan een onderhoudende strijd aan om een bij de Bermudadriehoek verborgen schat.

A Weekend in Paris (Roger Michell, 2014)
Film 1 Premiere, 17.10-18.39 uur.

Nick en Meg proberen hun dertigjarig huwelijk te vieren met een weekendje Parijs, maar of dat ook lukt? Hanif Kureishi, de gelauwerde Britse auteur die na onder meer The Mother (2003) en Venus (2006) opnieuw met regisseur Roger Michell samenwerkt, voert zijn zoektocht naar de essentie en houdbaarheid van het huwelijk telkens terug tot alledaagse situaties. Bijzonder dankbaar materiaal voor hoofdrolspelers Jim Broadbent en Lindsay Duncan, die dankzij Michells recht door zeeregie volop kunnen stralen. Vileine dialogen die in tederheid omslaan (of andersom), blikwisselingen die het einde van de relatie aankondigen of juist iets pril verliefds hebben: de acteurs zetten er hun tanden in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden