Kirgizische president Bakijev verklaart zich bereid af te treden

Zowel Bakijev als de tijdelijke regering van Kirgizië is bereid tot een gesprek. De president wil wel vertrekken, maar de vraag is waarheen....

MOSKOU De Kirgizische president Koermanbek Bakijev is alsnog bereid tot aftreden, als hij veiligheidsgaranties krijgt voor zichzelf en zijn familie. De tijdelijke regering heeft Bakijev dinsdag de wacht aangezegd en gedreigd hem te arresteren als hij zich aan het eind van de dag niet zou hebben overgegeven.

Bakijev verblijft in zijn zuidelijke woonplaats Teyit, waar hij omgeven wordt door tientallen met kalasjnikovs bewapende getrouwen. Eerder dinsdag had hij tijdens een demonstratie van zevenduizend van zijn aanhangers in Jalalabad de autoriteiten nog uitgedaagd hem ‘te komen halen’ en voor bloedvergieten gewaarschuwd.

De tijdelijke regering liet, net als Bakijev zelf, weten bereid te zijn tot een gesprek. Het hoofd van de nieuwe leiders, Roza Otoenbajeva, zei dat Bakijev kan rekenen op de veiligheidsgaranties ‘waar hij volgens de grondwet recht op heeft’. Ze wilde echter niets zeggen over andere leden van de familie, onder wie de gehate broer en zoon van Bakijev, die zich volgens velen door schaamteloze corruptie verrijkt hebben.

Het bereiken van een oplossing wordt ook bemoeilijkt door het ontbreken van internationale opties. Geen enkel land heeft zich tot nu toe bereid getoond Bakijev te accepteren. De VS en Rusland, waar de vorige, in 2005 verjaagde Kirgizische president verblijft, hebben beide laten weten dat Bakijev niet welkom is.

Otoenbajeva gaf het duidelijkste signaal sinds de omwenteling dat de Amerikaanse vliegbasis in Manas mag blijven. De overeenkomst ‘zal automatisch worden verlengd’, aldus Otoenbajeva.

Eigenaren van bedrijven en winkels in en buiten Bisjkek hebben geklaagd dat er nog criminele aanvallen en overnames worden uitgevoerd. De tijdelijke regering zegt privébezit te zullen beschermen, tot dusver met weinig resultaat. Hoewel de politie op straat terug is in Bisjkek, voeren criminele bendes vooral ’s nachts nog veel overvallen uit.

‘Misdaad is nooit ver verwijderd van politiek in dit land’, was het commentaar van een Kirgies op straat die anoniem wilde blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.