Kirchner omringt zich met intimi

Zondag wordt hij geïnstalleerd als president van Argentinië, maar dinsdag heeft Néstor Kirchner zijn kabinet reeds bekendgemaakt. De belangrijkste benoeming stond vast, want het was Kirchners verkiezingsbelofte: minister Roberto Lavagna van Economische Zaken blijft zitten....

Enkele jongere politici moeten Kirchners regering nieuw doen lijken. Verder blijkt dat de president in spe meer aan trouw dan aan kennis hecht. 'Het is een regering zoals de president', meent politicoloog Sergio Berensztein. 'Hij is wantrouwend, hecht aan een persoonlijke band en weet niet hoe het in de wereld toegaat.'

Zo kon het dat Rafael Bielsa op Buitenlandse Zaken is benoemd. Bielsa is afkomstig uit de linkse regenboogcoalitie Frepasso en heeft Kirchners kandidatuur vanaf het begin gesteund. Zijn ideeën over buitenlands beleid of zijn houding jegens de Verenigde Staten zijn evenwel geheel onbekend. Detail: de nieuwe bewindsman is broer van de trainer van het nationaal elftal.

Justitie komt in handen van Gustavo Béliz, een andere opmerkelijke benoeming. Béliz begon zijn nationale carrière als piepjonge minister van Binnenlandse Zaken onder Menem. Hij brak publiekelijk met Menem, wierp zich op als de grote bestrijder van corruptie en ging vervolgens van partij tot partij. Béliz ageert veel tegen het Hooggerechtshof, dat Kirchner wil hervormen. Het hof, dat bekendstaat als corrupt en gepolitiseerd, heeft zich al ingegraven: deze week liet de voorzitter weten dat geen van de negen rechters vrijwillig zal opstappen.

Behalve Lavagna houdt Kirchner nog een minister in functie: Ginés González García, de huidige minister van Volksgezondheid. Deze wordt alom geloofd vanwege de gratis voorbehoedsmiddelen voor armen en zijn wet die geneesmiddelen goedkoper maakte.

Veel is gespeculeerd over hoe onafhankelijk Kirchner zich zal opstellen jegens Eduardo Duhalde, de huidige president, die hem uit de coulissen heeft getrokken, maar die ook een eigenbelang heeft. Duhalde wil in 2007 namelijk zelf weer president worden. Duhalde is 'afgekocht' met twee posten: de ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken komen in handen van zijn vertrouwelingen, Duhaldistas in jargon.

Kirchner benoemde zijn zuster tot minister van Sociale Zaken. Zij had dezelfde functie in Patagonië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden