Kirchen in geel dankzij regel 6-22

Tour de France..

Van onze verslaggeefster Marije Randewijk

super-besse Wielrenners lezen niet graag. In de Tour de France bladeren ze door het routeboek en daar blijft het meestal bij. De kleine zakpocket met de wedstrijdreglementen belandde bij de meesten waarschijnlijk in startplaats Brest al in de prullenbak.

Het had boven op Super-Besse een pijnlijke situatie kunnen voorkomen. ‘Schumi, Schumi, niet wegrijden’, riep een van de verzorgers van Gerolsteiner donderdag naar geletruidrager Stefan Schumacher. ‘Niet wegrijden, ze willen je nog op het podium.’

Schumacher kwam in de zesde etappe in de laatste 500 meter ten val. Hij raakte met zijn voorwiel het achterwiel van Kim Kirchen, die een onverwachte manoeuvre naar rechts maakte. ‘Het was geen opzet, maar hij bracht me wel uit evenwicht’, zei de Duitser die met bebloede knie en elleboog 32 seconden later over de streep kwam dan de Italiaanse winnaar Riccardo Ricco.

Het maakte het voor Schumacher moeilijk te verkroppen dat uitgerekend ‘boosdoener’ Kirchen zelf de gele trui van hem overnam. ‘Het is bitter. Na dagen op een roze wolk te heben geleefd, voel ik me nu een schlemiel.’

De reglementen worden in het peloton meestal pas ter hand genomen als het kalf al verdronken is. Schumacher draaide keurig om toen zijn verzorger hem wenkte. Hij was in verwarring. Hij liet zich naar het podium voeren om daar zijn derde gele trui in ontvangst te nemen en prees zichzelf gelukkig dat de schade van de valpartij beperkt leek te blijven tot blutsen en builen.

De Duitser vond dat hij nog steeds recht had op de gele trui omdat hij de eerste bergetappe goed had doorstaan. Hij handhaafde zich ogenschijnlijk moeiteloos in de groep met de klassementsrenners. En de valpartij was niet zijn schuld.

Bij het podium aangekomen kreeg hij een klap in het gezicht. De Fransen zeiden hem dat hij iets kwam halen dat niet van hem was. De verwoede telefoontjes van teammanger Hans-Michael Holczer met het hoofd van de wedstrijdjury baatten niet.

‘Je kunt begrijpen dat het een extra emotionele dreun was’, zei de ontgoochelde Schumacher die in het klassement naar plaats drie duikelde, achter Kirchen en Valverde.

Ook de Luxemburger, vooraf al als de belangrijkste kandidaat gezien om op Super-Besse de leiding in het algemeen klassement over te nemen van Schumacher, twijfelde in eerste instantie over zijn lot. Hij reed na de finish door naar de teambus van Columbia, met een etappezege van Cavendish, het geel en groen voor Kirchen en de witte trui voor Lövkvist de succesvolste ploeg tot nu toe. Om vervolgens naar het podium gestuurd te worden.

Kirchen dankt zijn gele trui aan reglement 6-22, het reglement dat regel 6-20 en 6-21 neutraliseert zodra de finish boven op een berg is gelegen. In vlakke etappes wordt tijdverlies van de renners kwijtgescholden indien de valpartij in de laatste drie kilometer gebeurt. Maar bij een bergrit vervallen die bepalingen. Het was de pech van Schumacher.

Kirchen voelde zich ondanks de merkwaardige machtsgreep niet ongemakkelijk bij de situatie. Dat de Duitser hem aanwees als de veroorzaker van de valpartij noemde hij ‘vreemd’. Hij zei de geletruidrager op twee kilometer voor de streep voor het laatst te hebben gezien. ‘Ik zat ook opgesloten, anders was ik in de laatste honderden meters nog bij hem weggereden en had ik zeker tien seconden gepakt’, aldus Kirchen. Het verschil tussen beide renners bedroeg voor de zesde rit twaalf seconden.

De klassementsrenners keken in de eerste bergetappe de kat uit de boom. De twee beklimmingen van tweede categorie leenden zich niet voor een energie verslindende aanval die waarschijnlijk nauwelijks tijdwinst zou opleveren.

Alleen Alejandro Valverde spaarde zijn collega’s niet. De Spanjaard liet zijn ploeg op kop sleuren in een poging zijn tweede etappe in deze Tour te winnen. Dat mislukte. Ricco bleek in de laatste meters nog explosiever dan hij.

Valverde sprokkelde wel nog eens zes seconden op Denis Mentsjov, net als Cadel Evans. De kopman van Rabobank hield zijn commentaar aan de finishlijn beperkt tot ‘very good’. Dat hij voor de derde keer in deze ronde kostbare seconden verspeelde op zijn belangrijkste concurrenten, wuifde hij al eerder weg. Er komen nog genoeg etappes waar meer tijd te winnen valt, is zijn redenering.

Evans dacht er op Supe-Besse anders over. De Australiër, die met de dag beter in zijn rol als topfavoriet groeit, was met het doel gestart geen tijd te verspelen en als het kon zelfs seconden te winnen. Hij slaagde, en hij kon zijn ploeg sparen. ‘Je hoeft mij het belang van al die seconden niet uit te leggen. Je praat met een man die vorig jaar de Tour met 23 seconden verloor’, sprak hij veelzeggend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden