Kirch verliest levenswerk aan banken en 'haai' Murdoch

De Duitse mediamagnaat Leo Kirch neemt externe crisis-managers in de arm. Hij verliest de macht aan de banken, die miljarden hebben geleend en vrezen dat het concern instort....

Leo Kirch spreekt bijna nooit met journalisten. De aartsconservatieve media-mogul hult zich liever in geheimzinnigheid. De Spiegel-redacteuren die naar München waren gereisd voor een interview met Kirchs zakelijk leider Hahn waren dan ook verrast toen tijdens het gesprek plotseling de 75-jarige patriarch zelf binnenkwam.

Was zijn verschijning al een sensatie, wat hij over zijn eeuwige rivaal Rupert Murdoch zei was minstens even opmerkelijk. 'Als het noodzakelijk is, reik ik hem alles aan. Dan vreet hij me maar op. De Heer heeft het gegeven, de Heer heeft het genomen. De botten zal zelfs Murdoch me wel laten.' Kirch noemde zijn concurrent een 'haai', maar 'kan op Rupert niet boos zijn. Hij is nu eenmaal zo.'

Kapituleert Kirch? Niemand gelooft dat. Kirch doet in sluwheid en hardheid voor Murdoch niet onder en vecht voor zijn overleven. Hij zou kunnen spelen met Murdochs entree op de Duitse mediamarkt om steun te mobiliseren. De Duitse politici en mediaconcerns zijn als de dood voor de komst van de Australier, die het netjes verdeelde medialandschap zou omwoelen.

Elders in het interview toont Kirch zich strijdlustiger. Hij wil tot het laatst vasthouden aan de televisierechten van de Formule 1-races. Die noemt hij 'de consequentie en het hoogtepunt' van al zijn werk. 'Dat te moeten afgeven zou echt bitter zijn.'

Het valt te betwijfelen of zijn smeekbede wordt verhoord. Want Kirch heeft steeds minder over zijn wankelende imperium te vertellen. De banken die hem in de afgelopen jaren het ene krediet na het andere hebben verstrekt proberen de teugels over te nemen. Ze vrezen hun geld kwijt te raken als het tot een faillissement komt.

Alle grote namen van de bankwereld zijn betrokken: de Deutsche Bank heeft 615 miljoen euro bij Kirch uitstaan, Dresdner bank en Hypovereinsbank ieder 460 miljoen, de DZ-bank 400 miljoen, de Commerzbank 100 miljoen en de twee Amerikaanse investeringsbanken JP Morgan en Lehmann Brothers samen 600 miljoen euro.

Een geval apart is de grootste crediteur, de Bayerische Landesbank, die voor de helft van de deelstaat Beieren is. Zij leende het geld soms onder grote druk van de regering van kanselierkandidaat Stoiber en krijgt nog 2,2 miljard euro van Kirch.

Het Duitse toezichtsambt voor het kredietwezen controleert op dit moment of de crediteurs wel voldoende waardeaanpassingen voor de Kirch-kredieten in hun boeken hebben opgenomen. Experts verwachten grote probemen. De kredieten zijn vaak verstrekt zonder dat Kirch voldoende zicht had geboden in de financiën van zijn ingewikkeld gestructureerde bedrijf.

Volgens bedrijfsleider Hahn heeft het Kirch-concern precies 6,5 miljard schuld (daarbij rekent hij de verplichtingen tegenover enkele Hollywood-studio's, uitgeverij Axel Springer en vooral Murdoch niet mee). Voor juni, wanneer een fors deel van de schuld aan de Beierse Landesbank moet worden terugbetaald, wil hij 'een stabiele kapitaalstructuur' hebben opgebouwd.

Nu gaat het erom hoe drastisch het Kirch-imperium daartoe moet worden opgedeeld. Kirch heeft zich bereid getoond zijn aandeel van veertig procent in de uitgever Springer (o.a. Bild) te verkopen. Hij zoekt dringend investeerders voor zijn betaal-tv-zender Premiere World, die per dag 2 miljoen euro verlies maakt. Er is zelfs sprake van deelname door buitenstaanders in Kirchs kernactiviteit, de handel in filmrechten.

Maar de banken denken dat Kirch het niet redt zonder verkoop van de Formule 1-rechten. Ze hebben net zo lang druk uitgeoefend tot Kirch akkoord ging met de aanstelling van drie externe crisismanagers, gezien de bedrijfscultuur een hele stap. De drie, twee advocaten en een consultant, hebben veel ervaring met de sanering van bedrijven die tegen het faillissement aanzitten. Ze gaan adviseren bij de herstructurering en onderhandelen met de banken. Analisten zien hun komst als een teken dat Kirch steeds machtelozer moet toezien hoe zijn levenswerk wordt ontmanteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden