Kipverwerkers knoeien met etiket

Drie Nederlandse kipverwerkende bedrijven ontvangen een waarschuwing van de Keuringsdienst van Waren wegens onbetrouwbare etikettering...

Van onze verslaggever

Bij controle van hun producten door de Food Safety Authority in Ierland begin dit jaar kwam aan het licht dat de kipfilet was bewerkt met water en rund- en varkensproducten om de malsheid te vergroten. Dergelijke toevoegingen zijn toegestaan, maar dan moeten ze wel op het etiket staan vermeld.

Dankzij coulante invoertarieven importeren kipverwerkende bedrijven diepgevroren kip uit goedkope productielanden van buiten de EU. Om dat vlees wat op te peppen, ondergaan de filetjes in Nederland een bewerking voor extra malsheid en soms ook extra smaak. Daarbij worden water en smaakstoffen via injectie of door tumbling - een soort marineren - aan het vlees toegevoegd. Deze kipproducten vinden vooral hun weg naar de horeca en de catering.

Om te verzekeren dat het water ook in de kip blijft zitten, voegen de bedrijven dierlijke hulpstoffen toe zoals bijvoorbeeld collageen. En dat hoeft niet per se van de kip zelf te zijn. Soms wordt ook materiaal van varkens en runderen verwerkt.

DNA van deze dieren werd door de Ierse onderzoekers aangetroffen in kippenborstfilets van vijf Nederlandse leveranciers. In een geval was dat mogelijk te wijten aan een behandeling met melkeiwitten, in de overige gevallen was er geen duidelijke verklaring.

Op de etiketten was volgens de Ierse onderzoekers niets te vinden over deze dierlijke toevoegingen en dat is wel verplicht zo schrijven ze in hun rapport. De meeste verpakkingen waren bovendien gelabeld als halal, wat betekent dat het vlees geschikt is voor moslims, die geen varkensproducten mogen eten.

In Groot-Brittannië is naar aanleiding van de onderzoeksresultaten vooral ongerustheid ontstaan over de verwerking van rundermateriaal in de kip. Niet alleen is dat voor Hindoes taboe, maar bovendien bestaat er zorg over de mogelijke overdracht van BSE naar de mens. Volgens een woordvoerder van de Keuringsdienst van Waren in Den Haag is die angst weinig reëel. Risicoproducten, zoals de hersenen van runderen, worden al zo'n vijf jaar uit de voedselketen gehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden