Kippevel na een monsterzege

De leden van D66 zijn euforisch. Op winst was gerekend, maar dit is te mooi. Voetjes van de vloer tot in de late uurtjes.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER NATALIE RIGHTON

UTRECHT - 'Kippevel! Dat we gingen winnen, wisten we wel, maar dat we zo groot zouden worden?' D66-leden en ondernemers Robert Kalff en Huub van der Vlugt kunnen het bijna nog niet geloven. 'Volgens de prognoses gaat het om een monsterzege!'

Na een aanvankelijke aarzeling gaat het dak er woensdagavond alsnog vanaf in de Utrechtse zaal die D66'ers hebben afgehuurd. De euforie over de winst bij de verkiezingen is compleet als bij de laatste exitpolls rond middernacht bekend wordt dat D66 van de landelijke partijen de grote winnaar is. Als er nu Kamerverkiezingen zouden zijn, zou D66 samen met de VVD de grootste partij van Nederland zijn.

Of dit een signaal is aan het kabinet? Dat Rutte en Samsom nog beter moeten luisteren naar D66-leider Pechtold? 'VVD en PvdA hebben moeilijk beleid niet altijd verdedigd. Wij wel. Daar worden we nu voor beloond', zegt D66-leider Alexander Pechtold, nog altijd voorzichtig sprekend over prognoses. 'Om de winst te verklaren wil ik niet te veel naar andere partijen kijken. Ons succes is dat we ons eigen verhaal hebben verteld. Minder lasten, meer banen en beter onderwijs. Dat spreekt aan.'

D66-leden zijn scherper in het afstraffen van het kabinet. 'Natuurlijk is dit een signaal aan het kabinet', zeggen Kalff en Van der Vlugt in het Utrechtse café De Winkel van Sinkel, waar ze de uitslag op grote tv-schermen te volgen. 'Mensen hebben hun onvrede geuit over het kabinet. En tegelijk D66 beloond voor de steun die ze hebben gegeven voor het herfstakkoord. Niemand was er toen bij gebaat als het kabinet uit elkaar was geknald en er weer verkiezingen moesten komen.'

D66 lijkt in de eerste peilingen zoveel kiezers te hebben getrokken dat de kans groot is dat zij hele colleges in de grote steden gaan overnemen. 'In Enschede, Groningen, Tilburg, Utrecht. Het ziet er ongelofelijk goed uit', zegt Pechtold. Zelfs wat tot voor kort onmogelijk leek - de PvdA na bijna 70 jaar van de troon gestoten in Amsterdam - lijkt deze 'historische woensdagavond' waarheid te worden.

Hoewel de exacte uitslagen per gemeente pas in de loop van deze week officieel bekend worden, lijken de leden niet meer te twijfelen aan een grote overwinning. Er wordt luidruchtig geborreld, hard gelachen, op schouders geslagen zoals winnaars dat doen na een goed gespeelde wedstrijd. Pechtold wordt luidkeels toegejuicht en als een ster onthaald op het podium.

De democraten komen van ver. In 2006 raakte de partij bijna de nullijn en pleitten sommige leden zelfs voor opheffing van D66. Zulk pessimisme is anno 2014 volledig verdwenen. Het D66-feest gaat tot in de late uurtjes door. Voetjes van de vloer.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden