Kippensoep met pit, tegen de griep

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: kippensoep, 4 liter.

Beeld de Volkskrant

U miste haar al hè, collega Loethe Olthuis. Ze heeft griep. Net als heel veel andere mensen in Nederland, want net als elk jaar heerst er een griepepidemie. Griep krijg je van een virus en virussen doen het in de winter zo leuk omdat er minder zonlicht is. Zo gaan ze minder snel stuk en kunnen ze vrolijk doorgaan met besmetten. Omdat het buiten koud is, houden we de ramen dicht, dus één nies kan een hele klas of kantoorafdeling besmetten. Hatsjoe.

Tegen griep helpt niets, behalve uitzieken. En kippensoep. We maken hem vandaag met veel extra smaak: knoflook, gember en peper, dan proeft de patiënt nog wat. Genoeg om in de straat ook een pannetje uit te delen.

Beeld Studio V

Bereiding

Hak de kippenbouten met een scherp mes half door. Zo geven de botten meer smaak aan de bouillon. Doe de kip in de pan met 3 liter water. Schil ui en peen en snijd kop en kont eraf, haal twee tot drie buitenste bladeren van de prei af en doe deze schillen, koppen en konten in de pan. Wees niet bang, dat zeef je er straks weer uit. Schil de gember en de knoflook en rasp en pers ze in de pan. Haal de steelaanzet, zaadjes en zaadlijsten uit de peper en snijd de peper in grove stukken. Dat mag met de foelie in de pan. Pluk de blaadjes van de selderij en hou die apart. Doe de steeltjes in de pan. Voeg 15 g zout, wat peper en een kippenbouillonblokje toe en laat dit minstens een uur heel zachtjes pruttelen.

Snijd in die tijd de ui fijn, de winterpeen in fijne blokjes en de prei in halve ringetjes. Hak de selderijblaadjes.

Hang een vergiet boven een andere grote pan en zeef de soep. Vis de groenteschillen uit het vergiet, die mogen weg. Laat de kip iets afkoelen, pulk het vel eraf en haal het vlees van de botten. Botten en vel mogen ook weg. Verdeel het kippenvlees in kleine stukjes, doe het met de gesneden groenten en de vermicelli in de pan en laat het nog 7 minuten koken. Er is genoeg voor iedereen, dus ook als je niet ziek bent, mag je een kom. Beterschap!

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Beeld Tallina van den Hoed

Ingrediënten

-2 kippenbouten
-1 grote ui
-200 g winterpeen
-1 dikke prei
-2 cm verse gember
-2 tenen knoflook
-halve rode peper
-foelie
-selderij
- zout, peper
- kippenbouillonblokjes
-3 handjes vermicelli

Een kip met pit.
Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.