Recept

Kippenlevertjes à la babi ketjap

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: kippenlevertjes à la babi ketjap. Hoofdgerecht voor 4 personen.

Hypejes. Aardig woord om te schrijven. Net als cakejes ziet het er behoorlijk idioot uit, zo'n kromgetrokken leenwoord uit het Engels waarop wij onze liefde voor verkleinen hebben losgelaten. Maar ter zake. Hypejes dus. Ik word er giechelig van. Naast het grote werk, de golven van angst voor gluten, lactose, sulfiet en e-nummers die over het Nederlandse landschap spoelen, hebben we ook kleintjes. Kurkuma als panacee voor alles (daar zit nog wat in ook, schijnt) bijvoorbeeld. Maar ook gember komt in beeld. Thee van verse gember verovert de hoofdstedelijke koffieshops. Daar moest ik aan denken toen ik het hieronder beschreven gerecht stond te knutselen.

Het zou fijn zijn als gember de nieuwe verlosser wordt, want ik lust het graag. Aan de andere kant, om er echt baat bij te hebben moet je er vast dermate veel van gebruiken dat het lekkere er wel van afgaat. Te veel en te vaak zijn dodelijk, voor zo ongeveer alles, ingrediënten incluis.

De drie gebruikelijke verschijningsvormen van gember verschillen sterk in smaak en aroma. Poeder is warm geurig, stemgember branderig intens, verse gember krachtig en fris, maar na koken verwarmend en bescheidener. Als je echt gember wilt proeven, kun je het beter niet te lang verhitten.

En zo komen we bij de hap van vandaag: kippenlevers à la babi ketjap. Ik zou 'kippenlevers ketjap' op kunnen schrijven, maar dan had u het misschien niet gesnapt. In weerwil van de naam krijgt het gerecht zijn feestelijke smaak door... precies.

Ingrediënten

500 g kippenlever
2 uien, liefst rode, grof gesneden
4 eetlepels olie
5 cm verse gember, geschild, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
7 eetlepels ketjap manis
3 eetlepels limoensap
1 rode peper (of de helft), fijngesneden

Bereiding

Verwijder de te erge witte aanhangsels van de kippenlevers en verdeel de donkere orgaantjes in flinke stukken, zo'n drie van elk levertje.

Fruit de ui zoetjes 2 minuten in de olie tot hij zacht begint te worden. Voeg de levers toe en bak tot ze aan alle kanten een kleurtje hebben. Doe de gember, knoflook, ketjap, het limoensap en de chilipeper erbij, sluit de pan en laat op laag vuur 3 minuten garen. Als het goed is, hebt u geen zout nodig, want de ketjap is brem van zichzelf. Zei ik al dat het nu klaar is? O, het is nu klaar.

Eet met rijst of spruiten of - dat werkt uitstekend - met aardappelpuree.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden