Kippenidylle met koffie

Au! Op het tuinpad word ik bijna omver gekegeld door een veren kanonskogel met snavel. Haantje Nap past weliswaar in een flinke koffiemok, maar zijn gepeperde overmoed en blinde onverschrokkenheid zouden een topvoetballer niet misstaan. Dan maar laarzen dragen, want ik begrijp Naps frustratie.

Loethe Olthuis
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Ingrediënten

2 eetl. oploskoffie (poeder)
2 eetl. honing
4 eetl. neutrale olijfolie of zonnebloemolie
1 teen knoflook, fijngehakt
tabasco of cayennepeper
4 biologische kipdijfilets
s natuurlijk om gek van te worden als je een harem van drie bloedmooie vrouwen hebt die plotseling geen enkele belangstelling meer voor je hebben. Maar wel de hele dag met ongepoetste veren in huis rondhangen om te kletsen over baby's. En dan verwachten dat jij als vent wel even alle katten, eksters, egels en ja, mensen uit de buurt houdt, zonder zelf een poot uit te steken. Want er liggen liefst zeven eitjes in mijn kippenhok, zorgvuldig gekoesterd door de dametjes.

Ik moet toegeven dat ik een tikje soepel met de waarheid ben omgegaan toen wederhelft Ronald vroeg of ik echt álle eieren had weggehaald. Maar ja, de consequentie van Naps aanwezigheid is ook dat er nu voor het eerst kans is op kuikentjes!

Oude dame Trui, waar gemakkelijk vier Naps in passen, heeft zich steels tussen de minikipjes ingedrongen. Ze broedt nu gezellig mee. Het zijn niet haar eitjes, maar voor de kuikentjes is ze straks gewoon mama. Ik gun het haar, na jarenlang hoopvol broeden op 'lege' eieren! Met Nap en Trui samen durft er bovendien geen rover in de buurt te komen.

Een kippenidylle, maar hoe staat het met de kip op uw bord? Elders in deze krant schrijf ik over de 'diervriendelijke' Hollandse kippen van AH. Zelf wil ik alleen kip eten die écht een fatsoenlijk leven heeft gehad: dan kom je toch snel bij biologische kip uit. Ja, iets duurder, maar dan eet ik minder. Kipdijfilets zijn voordeliger en lekkerder dan borstfilets.

Meng het koffiepoeder met de honing, olie, knoflook en pittige tabasco of cayenne (denk aan Nap!) tot een kleverig papje. Rol de kipdijfilets uit en bestrooi de filets aan weerszijden gul met zout. Kerf de binnenkanten met een scherp mes een paar keer in en bestrijk ze met koffiemengsel, masseer het goed in. Rol de filets weer op en wrijf ook de buitenkanten in met het koffiemengsel. Laat ze tot gebruik 1 uur afgedekt op kamertemperatuur staan. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een lage ovenschaal in met olie en leg de filets er naast elkaar in, schep de marinade erover. Bak ze in 25 minuten gaar, draai ze halverwege om en schep de marinade er weer over. Eet met in kokosmelk gekookte rijst en geroerbakte paksoi.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden