Kippendijfilet met kerriemayonaise

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Kippendijfilet met kerriemayonaise en gegrilde bosui. Hoofdgerecht voor 4 personen.

null Beeld Marcus Huibers
Beeld Marcus Huibers

En toen was de kippendijfilet er opeens, een paar jaar geleden. Waar kwam die zo vandaan? Het originele kipassortiment in een doorsneesupermarkt bestond ooit uit kipfilet, kippenpoten, drumsticks en hier en daar een verdwaalde hele kip. Allemaal plofkip natuurlijk, maar dat wisten we toen nog niet.

Daarna verscheen de Betere Kip Met Stamboom op het grutterstoneel, na de ophef die ontstond toen we ontdekten dat we al die jaren plofkippen hadden zitten kanen, de Wasserbombe onder de gevleugelden.

Ik zou dolgraag weten wie bedacht heeft om een kippendij te ontbenen en die als kippendijfilet in het schap te leggen. Was het de kippenindustriemaffia, die doorkreeg dat de kipfilet z'n langste tijd wel had gehad, vanwege oersaai en nog snel droog ook?

Was het een ingeving van een eenzame hobbykok, eentje die uit pure verveling regelmatig hele kippen demonteerde en zo ontdekte dat zo'n kippendijtje zonder bot een zeer aangenaam stukje vlees is?

Of was het een idealistisch gedreven supermarktbezoek(st)er die het niet kon aanzien dat het meestal de kippenbouten zijn die overblijven in het koelvak en vond dat er moest worden ingegrepen? Uw antwoord graag naar onderstaand mailadres. We gaan intussen bistrootje spelen, met dit hippige dijfiletrecept.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 100 graden. Bestrijk de kippendijen met olijfolie en kruid royaal met peper, zout en ketoembar. Leg ze in een schaaltje, een beetje in elkaar gevouwen. Laat ze een uur garen in de oven.

Maak de mayonaise: doe de eidooiers met de mosterd, de kerrie en een snufje zout in een schone kom en klop met de garde tot een papje. Schenk er dan 100 ml olijfolie en de zonnebloemolie in kleine straaltjes bij, zodat de mayonaise gaat binden terwijl u klopt. Begin voorzichtig, zodra de mayo 'pakt', bent u veilig. Proef en breng op smaak met peper en citroensap.

Snijd het kopje van de bosuitjes. Breng een pan water met een scheut azijn aan de kook en blancheer er de bosuitjes in, 2 minuten. Spoel met koud water en laat uitlekken. Verhit een grillpan en gril de kippendijtjes op een kant bruin en knapperig, in 4 minuten. Besprenkel de bosuitjes met olie, kruid met zout, en gril ze om en om een minuutje in de grillpan. Verzamel alles op een mooi bord.

Ingrediënten

-olijfolie
-4 kippendijfilets
-peper en zout
-ketoembar (gemalen koriander)
-2 eidooiers (kamertemperatuur)
-2 theel mosterd
-2 theel kerrie
-100 ml zonnebloemolie
-citroensap
-scheut azijn
-12 bosuitjes

volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden