Kippaella

In het boek Paella! van Penelope Casas waar we eerder uit kookten, staan recepten voor traditionele paella's en versies die ze zelf bedacht....

Ze geeft in het boek ook recepten voor tapas, voorgerechten en nagerechten, omdat paella simpel te maken zou zijn. Dus tijd genoeg. Het is wat veel, want wie haar tapas beproeft hoeft even geen paella daarna. Kippaella uit Andalusië (Arroz con pollo estilo Andaluz). Nodig voor zes personen: zeven eetlepels olijfolie; 2 eetlepels geblancheerde amandelsnippers; 4 zeer fijngehakte teentjes knoflook; 2 eetlepels zeer fijngehakte peterselie; een paar verkruimelde saffraandraadjes; een halve deciliter droge sherry (fino) of droge witte wijn; 12 kipdrumsticks; zeezout; 1,1 liter kippenbouillon; een fijngehakte middelgrote ui; 175 gram fijngehakte groene paprika; een blaadje laurier; 30 gram serranoham in blokjes van een plak van ongeveer 3 millimeter; 2 ontvelde middelgrote tomaten; van zaad ontdaan en fijngehakt; 50 gram grofgehakte oesterzwammen of andere licht aromatische paddestoelen en schoongeborsteld; 125 gram gekookte sperziebonen in stukjes van 2-3 centimeter; 550 gram kortkorrelige Spaanse of Arborio-rijst; 16 gekookte groene asperges en 1 pimiento; geroosterde rode paprika (in reepjes van een centimeter).

Verhit een eetlepel olie in een steelpannetje en fruit hierin de amandelen en de knoflook goudbruin. Doe het in een kleine keukenmachine, of vijzel en voeg peterselie en saffraan toe en stamp of maal het fijn. Roer de sherry of wijn erdoor.

Schenk de bouillon in een pan en houd die tegen de kook aan. Verwarm een gasoven voor op 200° of een elektrische op 230°. Verhit de rest van de olie in een paellapan met een doorsnede van 40 centimeter (of ondiepe casserole). Fruit de drumsticks bij hoge temperatuur. Doe ze op een voorverwarmd bord. Temper het vuur en doe ui, groene paprika, laurier en ham in de pan, fruit deze tot ui en paprika iets zacht zijn. Voeg tomaten, paddestoelen en sperziebonen toe en fruit die vijf minuten mee. Roer de rijst erdoor en schenk de bouillon erbij en breng dit aan de kook. Voeg het mengsel uit de vijzel toe, maak alles met zout op smaak af en laat het vijf minuten koken. Roer en draai de pan af en toe totdat het geen soepachtig geheel meer is.

Doe de asperges en reepjes pimiento over de rijst en zet de pan in de oven. Laat de inhoud zonder deksel garen totdat de rijst bijna al dente is, dat duurt in een gasoven zo'n 12 en in elektrische tot 20 minuten. Zet de pan op een warme plek, dek af met folie en laat hem 10 minuten staan tot de rijst gaar genoeg is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden