Kiplekker ei

Ze zijn er van de scharrel-, de volière- of de batterijkip, gevoed met maïs of viergranen, wit, bruin of pastel van kleur; eieren spelen een belangrijke rol bij de viering van het paasfeest....

Suzanne Baart

Er is een eeuwenoud rijmpje dat zegt: Een ei is geen ei; twee ei is een half ei; drie ei is een paasei.

De weken voor Pasen vertonen een piek in de verkoop van kippen-eieren. De eieren worden geverfd, gekookt, verstopt, en op de paastafel gezet, maar ook verwerkt in producten, waaronder chocolade(eieren) en koekjes.

Het kippenei heeft jarenlang in het verdomhoekje gezeten. Het ei(geel) zou zó veel cholesterol bevatte, dat het risico op een hartinfarct onverantwoord zou toenemen. Het Voedingscentrum adviseerde het dan ook te laten bij gemiddeld drie eieren per week. Maar zei erbij, dat zelfs in een cholesterolbeperkt dieet een eitje mogelijk was.

Een ei hoort erbij, vindt zeker het Produktschap Vee, Vlees en Eieren. Hans Kats, hoofd communicatie van het produktschap verwijst naar 'nieuwe studies waarin de relatie tussen een te hoog cholesterolgehalte in het bloed en het ei niet meer wordt gelegd.'

Patricia Schutte van het Voedingscentrum is het daar gedeeltelijk mee eens. 'Het cholesterol in de voeding heeft een geringere invloed op het totale cholesterol in het bloed dan verzadigde vetten. En die verzadigde vetten zitten met name in vlees en vleeswaren, in gevogelte, vette kaas en volle melkproducten. Het gebruik van die dierlijke vetten moet worden teruggedrongen', concludeert Schutte.

Het effect van eieren op het cholesterolgehalte in het bloed is niet zo groot, beaamt prof. dr. Martijn Katan, hoogleraar Humane Voeding aan Wageningen Universiteit. 'Om vast te stellen of eieren ongezond zijn, moet je weten wat ze doen voor het cholesterol en of eiereneters vaker een hartinfarct krijgen dan niet-eiereneters.'

Een belangrijk onderzoek werd precies een jaar geleden gepubliceerd in The Journal of the American Medical Association (JAMA). Wetenschappers van Harvard Medical School in Boston gebruikten daarvoor de gegevens van honderdduizend gezonde mannen en vrouwen. De vrouwen maken deel uit van een langlopende studie onder verpleegkundigen. Het onderzoek leverde niet het bewijs dat het eten van één ei per dag het risico op een hartinfarct of een beroerte verhoogt. Katan: 'We weten alleen, ook uit eigen onderzoek, dat door het eten van eieren het cholesterolgehalte in het bloed omhoog gaat. In het bloed wordt cholesterol vervoerd in twee vormen: het slechte LDL en het goede HDL. Van het eten van eieren stijgt merkwaardig genoeg het aandeel van het slechte LDL meer dan dat van het goede HDL.

Dus toch maar matig met eieren, vindt ook Katan, maar niet overdreven krampachtig doen. 'Niet roken, bewegen en de juiste vetten eten, zijn belangrijker als het om gezond eten gaat dan een ei meer of minder.'

En zoals er altijd wel iemand is die negentig jaar is geworden terwijl hij een pakje sigaretten per dag rookte, zo zijn er ook mensen die zonder problemen dagelijks grote hoeveelheden eieren kunnen eten.

Begin jaren negentig publiceerde The New England Journal of Medicine, in het paasnummer, het verhaal van een 88-jarige man die al vijftien jaar lang dagelijks 25 eieren verorberde. Hij bleek een volstrekt normale bloedcholesterolspiegel te hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden