Kip voor het hondje van de bakker

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: drumsticks in braadzak (hoofdgerecht, 4 personen).

Tallina van den Hoed
null Beeld
Beeld

In bijna het hele land worden deze week avondvierdaagses gelopen. Die worden georganiseerd rond etenstijd, want de wandelverenigingen weten ook wel dat u dan thuis bent en dus gezellig kunt meedoen. Aangezien u dan met uw kinderen niet binnen zit aan de dis, maar buiten zingt van pa-ha-haden op en la-ha-hanen in, en het hondje van de bakker, van havermout met sperziebonen en het potje met vet, zult u op een ander moment moeten eten.

En dat is lastig: vooraf? Dan zit u om vijf uur aan tafel en dat is wel heel vroeg. Maar een hele maaltijd na het lopen is ook niet handig. Van laat eten worden kinderen ten eerste heel chagrijnig. Ten tweede bevordert een lege maag exorbitant snoepen en dat is de laatste jaren helemaal niet hip, vinden veel ouders. Bovendien wordt het, als u pas bij thuiskomst eet, laat. Ook weer niet goed, want dan zitten ze de dag erna met bleekvermoeide bekjes in de schoolbanken, toetsen te maken die van belang zijn voor het eindrapport en hun ganse verdere leven.

Ingrediënten

8 kippendrumsticks (biologisch)
zout, peper
1 eetl. ras el hanout
1 ui
2 tenen knoflook
100 g tomaat
100 g wortel
4 schijven biologische citroen
1 handje gehakte peterselie
Extra: 1 braadzak

Iets snels dan maar om vooraf te eten. Van tosti's of uitmijters is nog nooit iemand slechter geworden. Of een kop soep van tevoren en erna deze lekkere kip uit de oven, die door gebruik van de braadzak lekker sappig blijft. Handig als u een oven heeft die u kunt programmeren of die vanzelf afslaat als hij klaar is: schuif de hap in de oven als u weggaat en na het wandelen is het klaar!

Verwarm de oven op 180 graden. Smeer de kippendrumsticks in met zout en peper en ras el hanout. Dat kunt u bij de supermarkt in een kek blikje kopen, maar bij de islamitische slager is het een stuk goedkoper.

Snijd de ui in grote stukken, de knoflook en de wortel in dunne plakjes en de tomaat in kleine stukjes. Vouw de braadzak open en leg de groenten op de bodem. Leg de schijven citroen op de groenten. Neem biologische citroen: gewone citroen is behandeld met een waslaagje tegen schimmel. Dat laagje boent u er niet af - en u wilt het niet eten.

Leg vervolgens de drumsticks daar weer bovenop. Sluit de braadzak met het clipje, of knoop hem goed dicht als u die clipjes bent kwijtgeraakt, zoals ik. Leg de zak op een ovenvast bord en plaats het geheel in de oven. Zorg dat de zak de wanden niet raakt. Na 35 tot 45 minuten is de kip gaar.

Maak de zak voorzichtig open, stort de inhoud in een schaal, vis de citroen eruit en bestrooi met peterselie. Eet met brood.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden