Kip uit de vijgenboomgaard

Wat een werk is dat toch altijd, zo'n Spaanse geestelijke in het land. Cadeautjes, surprises, gedichten, het huis vullen met gezelligheid en marsepein en dan moet er op de verjaardag zelf natuurlijk ook nog gegeten worden. Lees: gekookt. En dat terwijl je krampachtig probeert te bedenken wat er nu rijmt op 'e-book' ('veel gezoek'? 'billenkoek'? 'onderbroek'?), het plakband net op is en je nog een extra gedicht moet maken voor tante Kootje, want die is anders zo alleen met Sint. Erger nog, waarschijnlijk ook straks met Kerst.

Loethe Olthuis
null Beeld

Ingrediënten

Voor 4 tot 6 personen:
40 gr pijnboompitten
40 gr geschaafde amandelen
250 gr lams- of biologisch half-om-halfgehakt
6-8 voorgewelde vijgen, in stukjes
50 gr serrano- of rauwe ham, in reepjes
2 lente-uitjes, in ringetjes
2 theelepels kaneel
1 theelepel nootmuskaat
30 ml pastis (klein borrelglaasje)
1 grote biologische kip (ca. 1,5 kg)
grote scherpe naald, stevig katoenen garen
100 ml olijfolie
75 gr boter
(8 verse vijgen, in parten)
Wanhoop niet. Je gaat op sinterklaasavond namelijk iedereen moeiteloos verblinden met een authentieke Spaanse kip met vijgenvulling, opgedragen aan Zwarte Piet, oorspronkelijk een donkere 'Moor' uit Noord-Afrika. Zuid-Spanje heeft bijna zevenhonderd jaar onder Moorse - lees Arabische - bezetting geleefd, waar we nu nog steeds het overvloedig gebruik van specerijen, noten en zuidvruchten aan te danken hebben in de Spaanse keuken én in ons sinterklaaslekkers. Veel werk? Niet echt. Je kunt de kip een dag eerder vullen. Op 5 december hoeft-ie alleen eventjes in de pan en daarna hop, anderhalf uur de oven in, terwijl jij je wijdt aan tante Kootje ('Ootje'? 'Zooitje'?).

Rooster de pijnboompitten en amandelsnippers lichtbruin in een droge koekenpan. Meng het gehakt met de stukjes vijg, ham, ui, pitten en snippers, kaneel, nootmuskaat, pastis en ruim zout en peper. Vul de kip met het gehaktmengsel, druk stevig aan en naai de opening zorgvuldig dicht; zet tot gebruik koel weg. Verwarm de oven voor op 175°C. Bestrooi de kip met zout, verhit olie met boter in een grote ovenbestendige braadpan en bak de kip rondom lichtbruin. Deksel op de pan, kip in de oven: laat hem in ongeveer anderhalf uur gaar worden. Bedruip en keer het beest als je eraan denkt. Leg de gare kip op de schaal en giet er wat braadjus over (doe de rest in een sauskom). Garneer de kip eventueel met verse vijgen en serveer er rijst en witlofsalade bij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden