Kip op een bierblik

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vanavond: kip op een bierblik (hoofdgerecht voor 4 personen).

Kip op blik. Beeld null
Kip op blik.

Kip, dat meest veelzijdige stukje vlees, wie is er nou niet gek op? Die mensen zullen er vast zijn, maar mijn vrienden zijn het niet. Geluk, dat is een gebraden kippetje.

Wie daar waarschijnlijk hetzelfde over denkt is culischrijver Marcus Polman. U kent 'm waarschijnlijk als die lange meneer met die baard en krullen van het programma MasterChef, maar eerder schreef hij al een paar fijne kookboeken, zoals Handboek voor de perfecte steak en Het perfecte varken.

Ingrediënten
1 fatsoenlijke kip, niet opgebonden
1 blikje bier (33 cl)
Olijfolie
Peper en zout
Optioneel: een mengsel van andere droge kruiden
Citroen, in partjes

En nu is daar het Handboek voor de perfecte kip (Fontaine Uitgevers, euro 16,95). De formule is hetzelfde. Polman geeft veel informatie, goed geordend, met hier en daar wat human interest, een kijkje over de landsgrenzen en een kleine selectie van klassieke recepten. Aan alles merk je dat er tijd en toewijding in de samenstelling van het boek is gestoken, iets waar het bij veel kookboeken juist ten enenmale aan schort.

Als zelfverklaard kipfanaat ging ik likkebaardend door het boek, de pavlovreactie waar het in de kookboekerij om draait, maar ontdekte ik ook dat ik veel van die klassieke recepten al eens in de krant heb gepubliceerd.

Voor vandaag koos ik daarom een recept waar ik tot nu toe verre van ben gebleven, vanwege iets te ordinair: kip op een bierblik (beer can chicken), voor de start van het barbecueseizoen.

Bereiden

Neem een injectienaald en vul die met een deel van het bier uit het blikje. Injecteer de borst en de poten op enkele plaatsen met bier: als het goed is, ziet u hoe het vocht opbolt onder de huid.

Bestrijk de kip royaal met olijfolie en kruid vervolgens met zout, peper en (desgewenst) andere gemalen kruiden. Polman gebruikt een mengsel dat mij minder aanstond, dus ik nam baharat (Midden-Oostenkruidenmengsel) uit een potje. Met alleen peper en zout lukt het overigens ook.

Schuif de buikholte van de kip over het driekwart volle bierblikje, zodat de kip rechtop zit, poten op de grond, borst vooruit. Verhit uw kolossale (gas)barbecue tot 170 graden.

Een kolenbarbecue met deksel kan ook, maar daarmee is de temperatuur moeilijker constant te houden. In de oven is ook een optie, maar daarin krijgt de kip niet de typische smaak van de barbecue. Tja, keuzes. Zet de kip met blik en al rechtop op het rooster en sluit het deksel.

Rooster de kip in totaal 75 minuten en controleer af en toe hoe het proces vordert. Garneer met partjes citroen en eet er salade en brood bij.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden