Kip met dragonsaus

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Kip met dragonsaus (hoofdgerecht voor 4 personen)

Beeld .

Vreemd hoor, die Fransen. Om je kasteel naar slagroom te noemen. Trouwens, in Thionville hebben ze een 15de-eeuwse gotische kerk pal naast de snelweg gebouwd. Dat doe je toch niet?

Hoe dan ook, wij bezochten Château Chantilly. Alwaar cuisinier Vatel zich van het leven beroofde toen de bestelde vis voor een grandioos diner voor de Prince de Condé en Lodewijk XIV niet op tijd arriveerde (hij werd een half uur na zijn verscheiden alsnog bezorgd), alwaar grandioze gasten zich vermaakten in de grandioze tuinen en waar de achterkleinzoon van Le Grand Condé in de 18de eeuw Les Grandes Écuries liet bouwen, stallen in maat en uitvoering van een paleis, die tweehonderd paarden en vijfhonderd jachthonden huisvestten. Het is nu een levend museum over paarden, met shows en demonstraties en louter amazones in de zadels.

Grandioos.Wij laafden ons aan de pracht, aan de schilderijencollectie die alleen het Louvre voor moet laten gaan en aan de rustieke salade met eendenmaagjes in de hameau, het 'boerendorpje' dat in het park werd gebouwd omdat Jean-Jacques Rousseau beweerde dat terug naar de natuur heilzaam was. Als dessert bood men aardbeitjes met slagroom, frambozen met slagroom of gewoon alleen een portie chantilly - à 5 hele euro's. Maar dat was dan ook wat. Rauwmelkse room, poedersuiker en wat vanillemerg, geklopt tot een donzen droom. Nou, dat recept heeft u dus bij dezen. Rest het jammerlijke feit dat rauwmelkse room bij ons (en in Frankrijk) niet te krijgen is (want uiterst kwetsbaar). Vandaar dat ik het recept geef van wat ik na thuiskomst maakte: kip met dragonsaus, klassiek gebonden met eidooier (monsieur Vatel, vous seriez content). Dat smaakt zelfs tijdens hittegolven.

Ingrediënten

- 4 kippendijen of kipkarbonades, zonder vel
- 30 g roomboter
- 100 ml witte wijn
- 3 eetl. gehakte verse dragon blaadjes (of 3 theel. gedroogde)
- 200 ml echte(volvette) slagroom
- 1 eidooier

Bereiding

Verwijder het vel van de kippendijen, als dat er nog niet af was. Zout het vlees. Verhit de boter en bak er rustig de kip in aan. Gebruik geen hoog vuur. Na een minuut of 5 heeft het vlees genoeg kleur. Schenk de wijn in de pan, voeg de helft van de dragon toe en dek af met een deksel. Laat 15 minuten zachtjes garen. Haal dan de kip uit de pan. Roer de room door het bakvocht en laat even bruisen; kook zonodig iets in. Haal de pan van het vuur. Roer de eidooier los en giet er een lepel saus bij. Roer en voeg het dan bij de saus in de pan, samen met de resterende dragon. Roer glad, verhit niet meer en serveer met de kip.

volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden