Kip met Chinese thee

Nep-rookkip (voor 4 tot 6 personen)

LOETHE OLTHUIS

Voor een artikel in de V van vorige week dook ik eerder wekenlang in de rookworst. Ik bezocht worstfabrieken en worstmakende slagers en heb zelfs eigenhandig rookworst gemaakt met een SVO-slagersdocent. Zorgen dat worst er ook uitziet als worst, bleek een flinke uitdaging.

Er schoot zelfs nog informatie over. Zo viel Bert Vlot buiten de boot. Deze ambachtelijk slager uit Brandwijk slacht zelf zijn varkens afkomstig van een naburig diervriendelijk bedrijf en verdeelt ze dan in karbonaadjes, ham, gehakt, spek en haasjes. En maakt rookworst: vlees, pekelzout en kruiden, dat is alles wat erin gaat. De worsten gaan een uur of zeven de rookkast in. Dat roken is een kwestie van gevoel, zegt Bert. En regelmatig checken. Soms stapt hij 's nachts een keer of vijf zijn bed uit om te kijken of alles wel goed gaat met zijn worstjes.

Ware worstliefde vond ik overal. Unox-worst bijvoorbeeld is natuurlijk niet vergelijkbaar met Berts worsten, al is het maar omdat Unox er per week twee miljoen maakt en Bert tweehonderd. Maar Mark Adelaars, die me rondleidde in de fabriek, was al net zo verliefd op 'zijn' worst als Bert. 'Voor veel Nederlanders is 'rookworst' vrijwel synoniem met 'Unox'', zei hij trots.

Intussen puilt mijn koelkast nog steeds uit van de rookworst. Dat prikkelt de creativiteit. Ik bedacht een recept waarin Lapsang Souchong, Chinese thee die ook wordt gerookt, smaak en malsheid geeft aan kip. Mét rookworst, als vulling.

Meng 4 volle eetlepels zout door de thee en laat afkoelen. Peuter zo goed als lukt het velletje van de rauwe rookworst af, hak het vlees fijn en meng de knoflook erdoor. Leg de kip minstens 4 uur in een pan met de afgekoelde, zoute thee en keer halverwege. Laat de kip goed uitlekken in een vergiet en vul hem met het worstmengsel. Druk de vulling stevig aan. Verwarm de oven voor op 175 graden. Verhit olie met boter in een grote ovenbestendige braadpan en bak de kip rondom lichtbruin. Deksel op de pan, kip in de oven en laat hem in ongeveer anderhalf uur (afhankelijk van het gewicht) gaar worden. Bedruip en keer het beest als je eraan denkt.

Meng intussen de honing met de sojasaus. Doe de laatste 10 minuten de pan open en bestrijk de bovenkant van de kip met een kwastje met het honingmengsel. Draai hem na 5 minuten en bestrijk de andere kant. Leg de gare kip op een schaal en geef de braadjus erbij.

Ingrediënten

*3 liter heel sterke Lapsang Souchong-thee

*1 rauwe rookworst

*1-2 tenen knoflook, gehakt

*1 biologische of driesterrenkip (1100-1150 gram)

*75 ml olijfolie

*75 g boter

*2 eetl. vloeibare honing

*1 eetl. Japanse sojasaus (Kikkoman)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden