Kip in sojasaus

Sylvia Witteman


Ingrediënten


Voor 4 personen
kwart liter `lichte½ sojasaus (of Japanse)
een deciliter sherry
50 gram rietsuiker
2 hele steranijs-peulen
1 kaneelstokje
1 flink stuk gember, in plakjes
5 tenen knoflook, gepeld en gekneusd
een flinke strook sinaasappelschil, zonder het wit
een theelepel sesamolie


Zeker, zo'n kalkoen is best te eten, maar het blijft een angstaanjagend groot beest. Met Thanksgiving had ik er een van 8 kilo, en dat heette dan nog `een kleintje' te zijn.

Er bleef natuurlijk nog een heleboel over, zodat wij nog dagen kalkoenragout, kalkoensandwiches en kalkoensoep aten. Mijn kinderen willen nooit meer een kalkoen zien, en het duurde zelfs een week of twee voor ik ze zelfs maar een gebraden kip durfde voor te zetten.

Dat was trouwens echt een hele lekkere gebraden kip. Je pocheert hem eerst in een mengsel van sojasaus en kruiderij, en braadt hem vervolgens kort in de oven. Op die manier droogt de kip niet uit, hij wordt prachtig egaal bruin, en hij smaakt lekker oosters, op een toegankelijke wijze, die ook kinderen lekker vinden.

Het leuke is, dat je die saus daarna niet weggooit, maar door een zeef giet en invriest. Je kunt hem telkens ontdooien en opnieuw gebruiken, hij wordt dan steeds lekkerder.

Je moet dan wél nieuwe knoflook en gember toevoegen, en na verloop van tijd waarschijnlijk ook anijs en kaneel. Laat hem wel telkens snel afkoelen, bijvoorbeeld in een teiltje met ijswater. Dan kan hij niet bederven.

Je hebt een pannetje nodig, waar de kip tamelijk precies in past, een hoge steelpan of een klein kookpannetje. Doe alle ingrediënten behalve de kip erin, voeg een halve liter water toe en breng alles aan de kook. Was de kip van binnen en van buiten onder de stromende kraan en leg hem in de pan.

Laat hem 20 minuten koken in de saus, met zijn borst naar beneden, en nog tien minuten omgekeerd, met zijn borst naar boven.
Zet het vuur uit, maar laat de kip nog even in de pan, terwijl je de oven opstookt tot 220 graden.
Haal de kip uit de pan, laat hem even uitdampen en smeer hem in met zonnebloemolie.
Braad hem 20 minuten in de oven, tot hij mooi bruin en krokant is.
Gekookte of opgebakken rijst past hier goed bij, en roergebakken groenten. Maar met friet en sla is de kip ook heel erg lekker.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden