Kings of War, Blade Runner en Dick Matena

De favorieten en de aanraders van de redactie: van drie Engelse koningen in het theater tot de film Blade Runner zoals die ooit bedoeld was.

Ramsey Nasr als Henry V in Kings of War. Beeld null
Ramsey Nasr als Henry V in Kings of War.

Kings of War door Toneelgroep Amsterdam. Stadsschouwburg Amsterdam t/m 21 juni. Tournee.

Drie koningen in Engeland. Ze voeren strijd tegen de Fransen, onderling, en tegen zichzelf - van oorlog naar bugeroorlog. Henry V, Henry VI en Richard III zijn in Kings of War van Toneelgroep Amsterdam samengevoegd in een marathonvoorstelling. Ieder heeft zijn eigen manier van machtsuitoefening - van warmbloedig tot weird tot waanzinnig. Ramsey Nasr, Eelco Smits en Hans Kesting spelen de hoofdrollen in een voorbeeldige Van Hove-regie die theatertechnisch perfect is.

Blade Runner: The Final Cut Regie Ridley Scott

Kijkadvies: vergeet de plot. Denk vooral niet na over de wijze waarop detective Deckard (Harrison Ford) al die robots opspoort. Ja dat is een schub van een slang, die hij vindt in die badkuip - níémand begrijpt die scène. Maar dat geeft niet. De sciencefictionklassieker Blade Runner (1982) is allereerst een kijkspektakel. Dwaal rond in dat oogstrelend fraai verlopen Los Angeles van de (inmiddels nabije) toekomst: goor, regenachtig, overvol, maar toch ook aangenaam. Nu eindelijk in de juiste versie in de Nederlandse bioscoop. Met Rutger Hauer als punkrobot Roy Batty.

null Beeld null

Zeyde - Kroniek van een onvervulde liefde door Theater Terra Incognita. Nog in Eindhoven, De Steeg, Hoogland, Amsterdam, Schipluiden en Spaarnwoude

Een beladen bruiloft te midden van hooibalen. Er zijn een kok, muziek, personeel en ceremoniemeester. De toeschouwers zijn feestgasten op een boerderij. Maar het huwelijk loopt niet zoals gepland. Het noodlot slaat voor de zoveelste keer toe. In Zeyde - Kroniek van een onvervulde liefde vervlecht Theater Terra Incognita verhaallijnen en romanpersonages uit De vier maaltijden van Meir Shalev tot een geurige, muzikale vertelling over de kracht van een Joodse vrouw.

Kiss of the Spider Woman Het Zonnehuis Amsterdam-Noord. Daar t/m 5 juli

Goddank, niet de zoveelste Grease of Sound of Music. Producent OpusOne heeft het lef om de musical Kiss of the Spider Woman in Nederland uit te brengen.

Een zwaar verhaal over twee gevangenen (een homoseksueel en een politieke activist) die een cel moeten delen ten tijde van de Argentijnse militaire dictatuur. Maar regisseur Koen van Dijk en het gouden koppel Alex Klaasen en René van Kooten verstaan de kunst om ernst licht te brengen.

Alex Klaasen als Molina in Kiss of a Spider Woman. Beeld null
Alex Klaasen als Molina in Kiss of a Spider Woman.

Eisenstein in Guanajuato Regie Peter Greenaway

Hij ging ernaartoe om een film te maken, maar Sergej Eisenstein (1898-1948) kreeg Que Viva Mexico! nooit af. Toch was zijn verblijf in Mexico in 1931 een succes - volgens Peter Greenaway, die al jaren gefascineerd is door leven en werk van de vermaarde Sovjet-regisseur. Greenaway baseerde zich voor Eisenstein in Guanajuato onder meer op de brieven van Eisenstein, maar zijn film is allesbehalve een saai historisch relaas. De Britse filmmaker, tegendraads als altijd, vertelt een flamboyant en pikant verhaal over Eistensteins inwijding in de homoseksuele liefde. Wervelend vormgegeven en met veel lef geacteerd.

Dick Matena Museum Meermanno, Den Haag, t/m 27 september

Getekend leven heet de overzichtstentoonstelling die in Museum Meermanno is gewijd aan de verbijsterend veelzijdige productie van Dick Matena (1943). Van Tom Poes tot Donald Duck, van De Argonautjes tot Virl, van de biografie van Poe tot de verstripping van Reve, Matena heeft het op papier gezet. Vijf zalen vol tekenkunst die een belangrijke periode uit de Nederlandse stripgeschiedenis bestrijkt.

Dick Matena Beeld null
Dick Matena
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden