Kindvrouwtje stoot Bonaly van troon

Een 'kindvrouwtje' maakte na vijf jaar een eind aan de hegemonie van kunstrijdster Surya Bonaly. In Sofia, waar ze in 1991 voor het eerst de Europese titel kunstrijden veroverde, werd de 22-jarige Française onttroond....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Vrijdag na de verplichte kür had Bonaly de eerste plaats nog in handen, zaterdag werd ze overrompeld door haar vijf jaar jongere opvolgster. De 1.58 meter lange en slechts 45 kilogram wegende brunette imponeerde met een vrijwel foutloze vrije kür. De jury honoreerde haar optreden navenant, een keer 5,9 en zes keer 5,8 voor techniek en drie keer 5,9 en vier keer 5,8 voor de artisticiteit.

Bonaly ging een keertje in de fout. Maar de vijfvoudige Europese kampioene ging niet echt gebukt onder het verlies van haar patent op Europese titels. Ze had het record van zes kampioenschappen op rij als enige op haar naam kunnen brengen. Tot zaterdag waren alleen Sonia Henie (Noo) van 1931 tot 1936 en Katarina Witt (Dui) er in geslaagd vijf jaar op rij Europa's beste kunstrijdsters te zijn.

'Je weet dat er een dag komt dat je serie onderbroken wordt. Echt teleurgesteld ben ik niet, hoewel ik graag voor de zesde keer op rij de titel had veroverd', zei Bonaly. 'Ik was zaterdag niet in vorm, ik heb slecht geschaatst. Wellicht omdat ik een nieuw programma had. Zeker weten doe ik het niet.'

Sloetskaja is de eerste Russische kampioene. Toen Oksana Bajoel in 1993 wereldkampioene werd en in 1994 Olympisch goud veroverde, deed zij dat namens de Oekraïne. Tot zaterdag telde Rusland op de erelijst slechts tweede plaatsen van Kira Ivanova, Nathalie Lebedeva en Olga Markova.

Sloetskaja begon op vierjarige leeftijd met kunstschaatsen. Haar moeder vond dat een uitstekend medicijn voor de zwakke gezondheid van de kleuter. Ze heeft al een wereldtitel bij de junioren achter haar naam. En straks in maart in Edmonton aast de tiener op de wereldtitel. 'Ik heb mijn grenzen nog lang niet bereikt. Vooraf heb ik geen moment gedacht aan het resultaat. Ik heb me nergens zorgen over gemaakt', verklapte ze. 'Ik was helemaal niet nerveus. Ik ben erg blij met deze titel. En ik hoop dat de Russische schaatsfederatie ook tevreden is.'

Sloetskaja inde voor haar eerste Europese titel een bedrag van ruim 30 duizend gulden. Een kapitaal voor een meisje dat met haar ouders in Moskou in een éénkamer-appartement woont. 'Wat ik met het geld ga doen? Ik weet het niet. Een nieuwe woning? Ik denk het niet, want we wonen nu dicht bij het ijsstadion', liet het meisje nuchter weten. 'Ik zal diep nadenken wat ik met dat geld doe.'

De internationale schaatsunie kwam haar belofte na. 'Geld in plaats van medailles', meldde de ISU vorig jaar. In Sofia lag een prijzengeld van 800 duizend gulden klaar. De winnaars bij de vrouwen en de mannen ontvingen ieder ruim dertigduizend gulden, de winnaars in het paarrijden en ijsdansen kregen anderhalf maal zoveel uitgekeerd. Ook de nummers twee en drie in de vier disciplines werden nog rijkelijk beloond. En zelfs degene die 24ste wordt, int nog drie mille.

Over ruim een maand, bij de WK in Edmonton (Canada), zullen de beloningen nog hoger zijn. De beste kunstrijder en kunstrijdster ter wereld krijgt dan 80 duizend gulden, de twee beste paren zelfs ruim een ton.

Dit seizoen werd al begonnen met betalingen. Er werd een Grand Prix opgezet, waarvan de finale eind februari in Parijs is. Lawrence Demmy, vice-voorzitter van de ISU, meent dat de ommezwaai een aantal toppers ervan heeft doen afzien naar de profs (de revue) over te stappen. De Brit denkt dat de ISU daarmee het financiële gat heeft opgevuld dat tussen de profs en de amateurs bestond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden