Kindsoldaten steeds actiever in Irak

BAGDAD (ANP) - Het aantal 'kindsoldaten' dat actief deelneemt aan de opstand in Irak groeit. Vorig jaar waren nog geen honderd minderjarigen gedetineerd in Camp Cropper bij Bagdad, dit jaar is hun aantal al toegenomen tot 828, meldde het Britse dagblad The Times zaterdag.

De kindsoldaten in het Amerikaanse detentiekamp zijn 11 tot 17 jaar oud. Sommigen stonden op de uitkijk bij ontvoeringen toen ze werden gepakt, anderen werden op heterdaad betrapt toen ze bermbommen neerlegden en weer anderen werden gepakt door de Amerikanen toen ze die beschoten.

Kinderen hebben het moeilijk in Irak. Twee miljoen zijn ontheemd door de oorlog, 800.000 volgen geen onderwijs en 28 procent is ondervoed. Kinderen worden steeds actiever in de strijd. Zo behandelen Amerikaanse miltaire artsen elke maand zes kinderen tussen de 10 en 15 jaar oud die gewond zijn geraakt bij het planten van bermbommen, aldus The Times.

In Camp Cropper probeert het Amerikaanse leger de kindsoldaten sinds kort met een nieuw onderwijsprogramma weer op het rechte pad te krijgen. Ze gaan naar een aparte school waar ze acht uur per dag les krijgen. De eerste signalen zijn hoopvol, meldde het Amerikaanse leger in de krant. Soennitische en sjiitische jongens hebben weer contact met elkaar en roepen niet meer Osama bin Laden of Moqtada al-Sadr aan bij het gebed. ,,Het zijn kinderen die alleen maar kind willen zijn'', aldus het Iraakse schoolhoofd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden