Kinderziekten van Laurus blijken gewoon blunders

Alsof het supermarktconcern Laurus nog niet genoeg te verduren kreeg, lanceert het vakblad Foodmagazine deze maand een nieuwe aanval. Het offensief begint met milde teksten: 'Het is opvallend hoe velen Laurus een warm hart toedragen....

Veel van de blunders die Foodmagazine aandraagt gaan over onrealistische Laurus-beloften. De toezegging van een lager prijspeil dan dat van Edah kwam te vroeg. De voorspelling dat Albert Heijn 'naar de klote' zou gaan was te agressief. En de garantie van een hoog service-niveau en een omzetstijging van 20 procent waren te hoog gegrepen. 'Een grote mond die misplaatst is', constateert Foodmagazine.

Maar er is nog meer mis met Laurus. Omdat er zoveel haast was, werd slechts één slappe pilot gedraaid voor de keten van achthonderd winkels. Hierdoor ontdekte Laurus te laat welke logistieke problemen de ombouw veroorzaakte voor de klanten, het personeel, de fabrikanten en de ondernemers. Ook de timing van de verkoop van Spar, Basismarkt en andere winkelpanden was verkeerd. De verkoopprijs wordt gedrukt door de slechte marktomstandigheden. En dat net op het moment dat Laurus hard geld nodig heeft voor de ombouw van de andere supermarkten.

Drie Laurus-managers krijgen het ook voor de kiezen. Blunders 11, 12 en 13 zijn respectievelijk: Bouwe Zijlstra, Peter Stuyts en Ole van der Straaten. De populaire Zijlstra, directeur van de Friese supermarkten Nieuwe Weme, wordt genoemd omdat hij ontslagen werd. 'Laurus haalt hiermee een forse streep door het succes in het Noorden.' Stuyts zou corrupt zijn en te veel macht naar zich toetrekken. Net als de nog grotere blunderaar Ole van der Straaten, doet hij bovendien minachtende uitspraken over klanten. Domme zet, want 'zo lijkt het net alsof de directie zelf liever elders boodschappen doet'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden