Kindertheater Poppenkeet met melige cliches

Megaster door De Poppenkeet. Vanaf 8 jaar. Nieuwe de la Martheater, A'dam t/m 8 januari. Tournee...

Manshoge poppen die nauwelijks te onderscheiden zijn van hun mede-acteurs, dat is al jarenlang het handelsmerk van de Utrechtse Poppenkeet. Met een karikaturale speelstijl en cabareteske grappen mikt de groep gewoonlijk op populair amusement voor een breed kinderpubliek.

In hun nieuwste produktie, Megaster, proberen drie spelers, in een poging de titel een dubbele bodem te geven, een ruimtereis aan de showbusiness te koppelen. Megaster slaat niet alleen op een gigantische beroemdheid, maar is hier ook de naam van een onbekend hemellichaam waar misschien menselijk leven mogelijk is.

Om dat te onderzoeken reizen drie deskundigen in een wankel ruimtevaartuig richting heelal, maar van de avonturen die ons in het programmablad worden beloofd, komt weinig terecht. Op het hoogtepunt van de reis blijkt alles zich plotseling af te spelen in een tv-studio waar een gladde presentator het heft in handen heeft.

Léon Tol scharrelde een zeldzaam onsamenhangend verhaaltje bij elkaar, boordevol melige clichés en toespelingen op reclameslogans. Simon van Leeuwen, een oudgediende van het gezelschap, is de enige die de schaarse poppen bespeelt en zich ook in de rest van de voorstelling uitput in tal van typetjes. De overige twee acteurs komen niet verder dan amateuristische fratsen. Het enige lichtpunt is een zoet nijlpaardje dat als verstekeling in de ruimte is achtergebleven. Maar ook dit beestje verdwaalde in deze voorstelling.

Marian Buijs

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden