Kindertanden aangetast door fruit en frisdrank

Tandafbraak bij kinderen neemt ernstig toe. Het aantal 12-jarigen met tanderosie - het wegslijten van tandglazuur door zuren in bijvoorbeeld frisdrank - is de laatste vier jaar gestegen van 3 naar 20 procent....

'Tanderosie is geen nieuw probleem, maar het is wel nieuw dat het al op jonge leeftijd voorkomt', zegt Gert-Jan Truin, hoogleraar sociale en preventieve tandheelkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en voorzitter van het landelijk voorlichtingscentrum voor mondgezondheid. Hij heeft het onderzoek op elf Haagse basisscholen uitgevoerd in samenwerking met de GGD Den Haag.

De hoogleraar spreekt van een 'verontrustend cijfer', al merken tandartsen in hun praktijken al jaren dat tanderosie onder kinderen toeneemt. 'De scholen die hebben meegedaan zijn representatief voor de kinderen in Den Haag. Uit eerder onderzoek naar tandbederf weten we dat de situatie in Den Haag een redelijke afspiegeling van Nederland is.'

Hij verklaart de toename door de doorgeslagen gewoonte om de hele dag kleine beetjes te drinken en te eten, het zogenoemde 'grazen'. In veel tussendoortjes zitten zuren die het gebit aantasten. Koolzuurhoudende frisdrank als cola bevat erg veel zuur, maar ook sinaasappels, citroenen en appels zijn een ramp voor het gebit.

'We zijn slachtoffer van ons eigen succes', meent Truin. 'De gebitsgezondheid in Nederland is al jaren goed te noemen, al heeft nog altijd 40 tot 50 procent van de kinderen gaatjes. Het probleem is dat tanderosie vooral voorkomt in schone monden. Tandplak vormt, hoe vreemd het ook klinkt, een beschermlaag tegen zuur.'

Steden Limburg tegen

legalisatie softdrugs

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Legalisering van softdrugs door Nederland leidt tot een enorme toename van het drugstoerisme. De grenssteden worden het kind van de rekening als Nederland op dit punt voorop gaat lopen in Europa. Dit schrijven de burgemeesters van Maastricht, Heerlen en Kerkrade in een brief aan de fracties in de Tweede Kamer.

Ze pleiten voor een liberalisering van het drugsbeleid in Europees verband. De burgemeesters Leers (Maastricht), Sakkers (Heerlen) en Som (Kerkrade) reageren op het pleidooi vorige maand van de Maastrichtse rechtbankpresident Lampe in de Volkskrant om softdrugs te legaliseren. Volgens Lampe vergt de bestrijding teveel tijd en energie, die justitie en politie beter kunnen gebruiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden