Kindersterfte naar laagterecord

NEW YORK (ANP) - De moeizame strijd tegen kindersterfte werpt vruchten af. Donderdag gepubliceerde cijfers van het kinderfonds van de Verenigde Naties, Unicef, tonen een laagterecord: 9,7 miljoen kinderen onder de vijf jaar oud stierven in 2006.

Unicef noemt dit in een verklaring ,,historisch'' en ,,een solide vooruitgang voor de overlevingskansen van kinderen''. Het is voor het eerst dat Unicef een kindersterfte registreert van minder dan 10 miljoen kinderen. In 1990 overleden bijvoorbeeld nog dertien miljoen jonge kinderen.

Het kinderfonds constateerde een snelle daling van de kindersterfte in Latijns-Amerika, het Caribisch gebied, Centraal- en Oost-Europa, de voormalige Sovjetrepublieken, het Verre Oosten, het Stille Zuidzeegebied en zelfs in delen van Afrika.

Onaanvaardbaar

,,Meer kinderen dan ooit tevoren overleven. En nu moeten we verder bouwen met de behaalde successen in de volksgezondheid en streven naar het bereiken van de Millennium Ontwikkelings-doeleinden (MDG's),'' aldus Unicef-directeur Ann Veneman. De internationaal afgesproken doeleinden beogen onder meer het terugdringen van de kindersterfte tussen 1990 en 2015 met 66 procent.

Het verlies van 9,7 miljoen kinderen blijft onaanvaardbaar. De meeste sterfgevallen zijn te voorkomen en behaalde successen bewijzen dat er meer bereikt kan worden meent Veneman.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden