'Kinderrechten zijn niet onderhandelbaar'

De ingezonden brieven van woensdag 21 december.

Leerlingen van een meisjesschool in AfghanistanBeeld ap

Brief van de dag: Stuur Afghaanse kinderen niet terug

De Tweede Kamer buigt zich morgen over de Nederlandse bijdrage aan Afghanistan. Onderdeel van het debat is de EU-Afghanistan-deal Joint Way Forward: in ruil voor financiële steun van de EU moet Afghanistan een ongelimiteerd aantal vluchtelingen terugnemen. Dat betekent dat wellicht tienduizenden kinderen worden teruggestuurd naar een door geweld geteisterd land.

Uit het recente onderzoek Afghaanse kinderen kunnen niet wachten van Save the Children blijkt dat jaarlijks naar schatting 94.000 Afghaanse kinderen voor hun vijfde sterven, dat het aantal kindsoldaten in het land toeneemt en dat 41 procent van de kinderen onder de vijf jaar chronisch ondervoed is. 91 procent van de in Afghanistan ondervraagde kinderen kreeg te maken met een vorm van geweld.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken antwoordde eerder op schriftelijke vragen van de Kamer dat hij onze ernstige zorgen over kinderrechtenschendingen deelt. Toch wil ook Nederland kinderen terugsturen, soms zelfs alleenstaande kinderen. In de beantwoording schrijft de minister dat een afweging gemaakt moet worden tussen 'het belang van het kind en overige belangen', zoals 'het belang van de Staat en het behoud van maatschappelijk draagvlak voor het vreemdelingenbeleid'.

Vergis u niet, daar staat dat de belangen van kinderen zoals vastgelegd in het door Nederland geratificeerde Verdrag voor de Rechten van het Kind terzijde kunnen worden geschoven als de onderbuik van de samenleving daarom vraagt.

Dat pad mag een rechtsstaat als Nederland niet opgaan, mensenrechten zijn niet onderhandelbaar. Hou dat in het achterhoofd als politici zich vandaag buigen over het terugsturen van kinderen naar Afghanistan.

Pim Kraan, directeur van Save the Children

Geert Wilders

Met verbazing lees ik dat Geert Wilders opnieuw tot politicus van het jaar gekozen is. In mijn ogen is een politicus een man/vrouw die, behalve een sterke visie heeft op hoe het zou moeten in Nederland, ook kan onderhandelen, het compromis weet te bereiken, een man die kan luisteren, bereid is te allen tijde om verantwoording af te leggen aan de media, bereid is om in discussie te gaan, niet wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid... Allemaal waarden die ik bij Geert Wilders niet zie.

Koert Dekker, Rotterdam

Wilders met zijn trofee voor Politicus van het jaar 2016Beeld anp

Lichte huidtint

In O&D, in de brief van de dag van 19 december, suggereert Joost Plomp dat een voorkeur voor lichte huidtinten mogelijk is opgeslagen in onze genen. Dat schijnt inderdaad het geval. In het Hooglied (geschreven 500 jaar voor Christus.) zegt in hoofdstuk 1, vers 5-6, de bruid tot haar bruidegom: 'Wel ben ik donker, maar toch bekoorlijk ... Minacht mij niet, omdat ik donker ben: de zon heeft mij gekleurd.'

Frans van de Paverd, Utrecht

Dwingend

Ik kan me helemaal vinden in de reactie van Elma Drayer (O&D, 20 december).

Het dwingende gedrag van Sunny Bergman komt bij mij echt heel calvinistisch over. Als je het niet met haar eens bent, ben je fout!!

Angèle Schmitz, Kerkrade

Welwillendheid

In het debat over 'wit' privilege lopen twee begrippen door elkaar: racisme en discriminatie. Volgens de Van Dale kan racisme zowel de opvatting dat het ene ras superieur aan het andere is betekenen als discriminatie op grond van ras. De crux is dat het eerste een bewuste ideologie is, terwijl het tweede ook onbewust kan gebeuren - het punt dat Sunny Bergman maakt in haar documentaire Wit is ook een kleur. De reden dat veel 'witte' mensen zich aangevallen voelen als hun racisme wordt aangewreven, is dat ze zichzelf niet als racist in de eerste betekenis van het woord beschouwen. Als het etiket 'racisme' bij hen zoveel weerstand oproept dat ze ook hun onbewuste vooroordelen niet onder ogen willen zien, is het misschien beter om dat woord in deze context te vermijden. Want dergelijke vooroordelen (zeker wanneer ze binnen een dominante bevolkingsgroep leven) kunnen wel degelijk leiden tot institutionele discriminatie - het uitsluiten van groepen mensen op basis van afkomst, geslacht, geaardheid of levensovertuiging. De enige manier om dat tegen te gaan, is bewustwording, maar daar is wel welwillendheid voor nodig.

Peter Jamin, Utrecht

Rake beschrijving

'Jaloers' makend hoe goed Erdal Balci de enorme zeggingskracht van literatuur als kunstvorm weet te benutten om er de kern van migrantenproblematiek onverhuld mee bloot te leggen ('Ik wil ook naar 'thuis', O&D, 20 december). Een prachtig jubileumgeschenk voor mij, een halve eeuw Volkskrantabonnee.

Coen Hilbrink, historicus en oud-leraar maatschappijleer, Zutphen

Pia Dijkstra

Bijna 75. Dan mag ik met Pia-Pensioen en komt een voltooid leven in beeld.

Keek ik eerst uit naar 65 om van mijn pensioen te genieten, nu kan ik niet wachten tot de verjaardag waarop ik 75 word. Je Pia-dag! Eindelijk ben je oud en wijs genoeg om zelf uit te maken of je dood wil. Het wordt zo langzamerhand tijd om in overeenstemming met je geweten te kiezen (Heeft voltooid leven een leeftijdsgrens? Ten eerste, 20 dec.).

P.A.P.E. Kattenberg, Oegstgeest

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden