NieuwsKinderpardon

Kinderpardon: van de 1.100 opnieuw beoordeelde asielkinderen mag de helft blijven

Ruim de helft van de asielkinderen die een laatste beroep hebben gedaan op het kinderpardon mag alsnog in Nederland blijven. Het gaat om 569 kinderen, schrijft staatssecretaris Broekers-Knol woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Ook 502 volwassen familieleden krijgen een verblijfsvergunning.

Joel Voordewind (ChristenUnie) in gesprek met een kinderen die in aanmerking komen voor het kinderpardon tijdens een actie van Defence for Children. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Joel Voordewind (ChristenUnie) in gesprek met een kinderen die in aanmerking komen voor het kinderpardon tijdens een actie van Defence for Children.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

De aantallen zijn de uitkomst van een zwaarbevochten compromis over de afschaffing van het kinderpardon, ruim een jaar geleden. De regeling, bedoeld voor kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland verblijven, was in de praktijk een wassen neus. Alleen gezinnen die actief meewerkten aan hun vertrek (volgens het zogeheten ‘meewerkcriterium’) kwamen in aanmerking. Dit paradoxale beleid zorgde ervoor dat bijna geen aanvragen werden toegewezen.

D66 en de ChristenUnie waren al langer voor een ruimhartiger beleid. Toen ook het CDA overstag ging, stond de VVD voor een voldongen feit. Afgesproken werd dat de dossiers van langdurig in Nederland verblijvende kinderen nog één keer zouden worden bekeken, waarna de regeling definitief in de prullenbak zou verdwijnen. Niet langer gold het meewerkcriterium als uitgangspunt, maar het feit of iemand beschikbaar was geweest voor vertrek. Met andere woorden: de verblijfplaats van het gezin moest bekend zijn bij de instanties, wat sowieso het geval is als het gezin in een asielzoekerscentrum woont.

In totaal werden 1.100 kinderen opnieuw beoordeeld. 263 kwamen daar automatisch voor in aanmerking, de meesten van hen (235) mogen blijven. Nog eens 837 kinderen dienden zelf een aanvraag voor herbeoordeling in. Van die groep kregen 334 alsnog een verblijfsvergunning.

Verzoeken werden onder meer afgewezen omdat de aanvrager te kort in Nederland was, nog geen asielprocedure had lopen of omdat de aanvraag niet voor de 18de verjaardag was ingediend. In enkele gevallen was sprake van identiteitsfraude of gevaar voor de openbare orde.

Hoofdpijndossier

De discussie over het kinderpardon leidde vorig jaar bijna tot de val van het kabinet. De VVD, fervent tegenstander van een verruimde regeling, kreeg er uiteindelijk wel wat voor terug: de discretionaire bevoegdheid kwam te vervallen. De bevoegdheid, op basis waarvan de staatssecretaris van Asiel een uitzondering kon maken voor schrijnende gevallen, was een hoofdpijndossier. Zaken die breed in de media werden uitgemeten, zoals die van de perfect geïntegreerde kinderen Armeense kinderen Lili en Howick, deden steevast een maatschappelijke discussie opwaaien die de staatssecretaris geen andere keuze liet dan over zijn hart te strijken.

Met het wegvallen van de discretionaire bevoegdheid, is de verantwoordelijkheid voor schrijnende gevallen bij de directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) komen liggen. Die kan een schrijnendheidstoets uitvoeren, waarna alsnog een verblijfsvergunning verleend kan worden. Sinds 1 mei vorig jaar, toen de nieuwe procedure van kracht werd, is dit één keer gebeurd. Dat is beduidend minder dan het aantal malen dat Broekers’ voorganger Harbers de regeling inzette: een kleine dertig in een tijdsbestek van anderhalf jaar.

Verkorten procedures

Nu het kinderpardon is afgeschaft, is de discussie over schrijnende gevallen nog niet afgewend, stelt Marlou Schrover, hoogleraar migratiegeschiedenis aan de Universiteit Leiden. ‘Bij elk beleid zullen er mensen zijn van wie je zegt: dit is toch wreed, moeten we daar nu niet iets mee doen? Organisaties als Defence for Children of een tv-programma als Hart van Nederland zullen daar op ingaan en dan heb je weer precies dezelfde situatie.’

De crux zit hem volgens Schrover in het verkorten van de procedures, zodat het niet jaren duurt voordat een gezin weet of het in Nederland mag blijven – met als gevolg dat kinderen hier geworteld raken. ‘Die gaan in de tussentijd naar school, krijgen een hele berg vriendjes. Dat gaat al decennia zo.’

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol kondigde onlangs aan dat de IND nog voor het einde van dit jaar 300 nieuwe medewerkers zal aannemen, zodat procedures sneller afgehandeld kunnen worden.

lees ook

Na tien stressvolle jaren krijgt het gezin de verlossende boodschap: ze mogen in Nederland blijven
De zussen Maryam, Maysam en broer Omar uit Utrecht mogen in Nederland blijven. De drie kinderen en hun ouders waren tien jaar lang in afwachting van een verblijfsvergunning. Ze leken uitgeprocedeerd, tot het kabinet besloot om de aanvragen van ruim duizend asielkinderen opnieuw te laten beoordelen.

In 2017 slechts dertig aanvragen voor kinderpardon; volgens deskundigen onmogelijke voorwaarden
Steeds minder asielkinderen doen een beroep op het kinderpardon, omdat de kans op succes zo klein is dat het de moeite nauwelijks loont. Slechts een paar procent van de aanvragen voor kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn, wordt gehonoreerd, blijkt uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden