Kinderopvang

WERKENDE ouders racen het schoolplein op met een hoofd vol kantoorperikelen en met een blik in de ogen: waar is die van mij?...

Dit beeld schetst onderzoeker T. Korver van de Katholieke Universiteit Brabant en hij constateert dat het ouders aan de 'tussentijd' ontbreekt om over te schakelen van de werkstress naar de privébesognes. Korver wijst op een 'economisering van de tijd'. Niet alleen slokt het werk steeds meer mentale energie op, ouders willen naast de zorg voor de kinderen ook nog tijd voor zichzelf overhouden.

Het gevolg is dat het huishouden plus de opvoeding het karakter van een ploegendienst dreigt te krijgen. Korver constateert dat de tijd die kinderen en hun ouders met elkaar praten in twintig jaar is gehalveerd van drie naar anderhalf uur per week.

Veel ouders kampen met schuldgevoel over het gebrek aan aandacht dat zij voor hun gezin opbrengen. Deels is dat gevoel een gevolg van veel te hoge verwachtingen over het kunnen combineren van veeleisend werk, kleine kinderen, de relatie en individueel leven naast het gezin. Menige dertiger moet tot zijn/haar verbijstering ervaren dat de 'maakbaarheid' van het eigen leven in de praktijk nogal kan tegenvallen. Tradities en klassieke rolpatronen bieden geen houvast meer, gebaseerd als ze zijn op een in wezen feodale verhouding tussen man en vrouw.

Ouderwetse deugden als opofferingsgezindheid en zichzelf wegcijferen zijn op de achtergrond geraakt. Individuele ontplooiing en (economische) onafhankelijkheid zijn de overheersende normen. De leden van het moderne gezin moeten oude en nieuwe waarden met elkaar in evenwicht zien te brengen.

In Nederland is dat extra moeilijk. Er is nog steeds veel te weinig opvangmogelijkheid voor kinderen, met name in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Dat moeder (of vader) elke dag om drie uur op het schoolplein kan zijn om het kroost op de fiets huiswaarts te brengen, wordt volkomen ten onrechte als vanzelfsprekend beschouwd.

Dit is niet alleen maar een erfenis uit het christelijk-feodale tijdperk. De Nederlandse vrouwenbeweging heeft al te lang vastgehouden aan de illusie dat mannen en vrouwen het werk binnen- en buitenshuis precies gelijk zouden delen. De 25-urige werkweek voor iedereen zal er evenwel nooit komen.

Het taboe op scholen die van acht tot zeven open zijn, moet worden doorbroken. Veel ouders willen graag betalen voor zo'n voorziening die in Frankrijk, Groot-Brittannië of de VS de gewoonste zaak van de wereld is. Net als bij de peuteropvang kunnen de kosten naar draagkracht worden opgebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden