Kinderopvang

CARLIJNE VOS

Vraaguitval in kinderopvang is verontrustend. Een duidelijke visie en duurzaam beleid zijn gewenst.

De bezuinigingen op de kinderopvang hebben, zoals te verwachten was, effect gesorteerd. Vorige week bleek dat de vraag naar kinderopvang met 10 procent is afgenomen. Tientallen ondernemers gingen dit jaar al failliet en nog eens honderden balanceren op het randje van de financiële afgrond. Nieuwe bezuinigingen zullen hun naar verwachting het laatste zetje geven.

De oproep van de kinderopvangbranche de bezuinigingen voor volgend jaar terug te draaien, dient daarom serieus te worden overwogen. Nu de geplande bezuiniging voor 2013 door de onverwacht grote vraaguitval al is gerealiseerd, is er geen budgettaire reden de plannen door te zetten. Hoewel het ministerie van Sociale Zaken erkent dat de krimp van de sector groter is dan verwacht, ziet het nog geen aanleiding de bezuinigingen terug te draaien.

Met deze weifelende opstelling geeft het nieuwe kabinet geen blijk van een heldere visie op de kinderopvang en stelt zij de sector, die op instigatie van vorige kabinetten miljoenen heeft geïnvesteerd in het uitbreiden van capaciteit, opnieuw teleur. Ook dit kabinet maakt niet duidelijk of het kinderopvang nu beschouwt als luxueuze kostenpost of als noodzakelijke maatschappelijke voorziening.

Met het zwalkende beleid toont de overheid zich niet alleen een onbetrouwbare partner voor de ondernemers in de kinderopvang, maar ook op de arbeidsmarkt. Om de vergrijzing het hoofd te bieden en economische concurrentiekracht van Nederland te versterken is een hogere arbeidsparticipatie van vrouwen noodzakelijk. Bovendien wordt algemeen onderkend dat kinderopvang een belangrijke bijdrage levert aan het wegnemen van bijvoorbeeld taal- en leerachterstanden van kinderen die op hun beurt in de toekomst hard nodig zijn op de arbeidsmarkt.

Nu vaststaat dat bezuinigen op de kinderopvang direct leidt tot afname in gebruik, kan de overheid niet langer de ogen sluiten voor de gevolgen op lange termijn. Vrouwen die noodgedwongen moeten leunen op de welwillendheid van familie of mede-ouders, worden niet gestimuleerd een serieuze carrière na te streven. Als zij niet al moedeloos de handdoek in de ring gooien, zullen ze in elk geval niet snel overwegen hun deeltijdbaan uit te breiden. Nederland blijft zo een ongeëmancipeerd buitenbeentje.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden