Kinderopvang

Nederland loopt sinds jaar en dag achter met kinderopvang. Lange tijd heerste hier de 'moederschapsideologie': moeders werden geacht thuis bij de kinderen te zijn, terwijl het elders in Europa al heel gebruikelijk was dat vrouwen de arbeidsmarkt betraden....

Het is teleurstellend dat deze positieve ontwikkeling meteen wordt gekeerd als de economie inzakt. Steeds meer werkgevers bezuinigen op hun bijdrage voor kinderopvang die zij toch altijd als franje hebben beschouwd. Bovendien korten ook gemeenten op gesubsidieerde opvang, omdat zij daar binnenkort geen verantwoordelijkheid meer voor dragen. In korte tijd is kinderopvang voor veel mensen een stuk duurder geworden. Hier lijkt voorlopig geen verbetering in te komen: vorige week maakte minister De Geus van Sociale Zaken bekend dat hij na 2008 geen compensatie meer biedt aan ouders wier werkgever niets aan de kosten van kinderopvang bijdraagt. Daarmee kwam De Geus terug vaneerdere plannen.

Het kabinet Balkenende-II benadrukt de eigen verantwoordelijkheid van burgers. Dat is begrijpelijk: veel burgers zijn goed in staat voor zichzelf te zorgen. Bovendien is kinderen krijgen tegenwoordig een vrije keuze. Wie die keuze maakt, moet daar ook in financieel opzicht de gevolgen van dragen. Het is dan ook billijk dat ouders meebetalen aan kinderopvang.

Maar die nadruk op de eigen verantwoordelijkheid mag niet ten koste gaan van de sociale infrastructuur. Decennialang heeft de overheid het belang van arbeidsparticipatie van vrouwen benadrukt: een slimme meid was op haar toekomst voorbereid.

Hiermee is een persoonlijk, maar ook een maatschappelijk belang gediend. Volgens een recente studie van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut verdient gesubsidieerde – relatief goedkope – opvang zichzelf terug. Veel vrouwen zouden (meer) gaan werken, waardoor zij ook meer belasting gaan betalen. De economie zou hierdoor gestimuleerd worden. Als de economie weer opleeft, zal weer behoefte aan arbeidskrachten ontstaan, en het inschakelen van vrouwen is een van de beste manieren om de lage arbeidsparticipatie in Nederland op te vijzelen. Als een samenleving het evangelie van de economische dynamiek en de arbeidsparticipatie predikt, aldus het NIDI, moet zij ook voor goede faciliteiten zorgen.

Werkgevers die niet willen meebetalen, moeten zich schamen, zei minister De Geus. De minister moet zich schamen: kinderopvang is te belangrijk om over te laten aan de grillen van de conjunctuur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden