Kinderopvang

XANDER VAN UFFELEN

Het failliet van Estro bewijst dat private investeerders in de kinderopvang teveel ruimte hebben gekregen.

Vlak voor de zomervakantie zijn duizenden ouders in grote onzekerheid of hun kind na de vakantie nog wel een plek heeft bij de kinderopvang. Vele honderden werknemers weten niet of ze na 1 augustus nog een baan hebben. De grootste kinderopvangorganisatie Estro vroeg vrijdag faillissement aan, wist met een snelle doorstart weliswaar 250 vestigingen open te houden, maar heeft voor zo'n 130 vestigingen nog geen oplossing bedacht. Voor deze locaties dreigt sluiting.

De ondergang van Estro is veroorzaakt door een giftige cocktail van geldbeluste private investeerders en een zwabberend overheidsbeleid met kinderopvangsubsidies. Vorig decennium werd de kinderopvang ontdekt door grote buitenlandse private investeerders - private equity. Zij werden gelokt door stabiele maandelijkse inkomsten van betalende ouders en een subsidiërende overheid. De investeerders pasten een fiscale truc toe waarmee dergelijke investeerders snel geld weten te maken. Ze hingen het bedrijf vol met schulden. De eigenaren krijgen hun geld retour via de uitbetaling van hoge rentelasten en tegelijkertijd hoefden de bedrijven door deze rentelasten nauwelijks of geen winstbelasting te betalen. Deze truc leverde gratis geld op, zolang de inkomsten maar bleven stromen.

Bij de kinderopvang ging het echter faliekant mis toen de overheid na 2010 in rap tempo de kinderopvangsubsidies afbouwde en de werkloosheid in dezelfde periode snel opliep. De inkomstenstroom stokte, waarna Estro in geldzorgen kwam. Ondanks het ontslag van vele werknemers wist het bedrijf de ondergang niet te voorkomen.

Ouders en kinderen hebben door deze ontwikkeling te maken met onzekerheid over cruciale voorzieningen. Bovendien is de kwaliteit van opvang vaak wisselvallig.

Voor de politiek moet de affaire met Estro aanleiding zijn opnieuw te kijken naar de organisatie van kinderopvang. De grootschalige commerciële aanpak van opvang schept risico's. Ook de aansluiting tussen commerciële buitenschoolse opvang en publieke basisscholen is vaak gebrekkig. De kinderopvang zal in ieder geval veel meer onder de regie van de overheid moeten komen te staan. Een brede politieke discussie is noodzakelijk om te bepalen hoe de organisatie van kinderopvang is te verbeteren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden