Kinderopvangbranche voelt weinig voor meldingsplicht niet-ingeënte kinderen

Brancheorganisatie Kinderopvang voelt weinig voor het verplicht inlichten van ouders als niet-ingeënte kinderen worden opgevangen op een kinderdagverblijf. 'Groepen op crèches wisselen heel snel, dan blijf je bezig. En hoe groot is het probleem nu eigenlijk?'

Beeld anp

Dit zegt een woordvoerster van 'de grootste belangenbehartiger voor kinderopvang in Nederland'. De verplichting om vaccinatie-informatie proactief te delen met ouders, lijkt er wel te gaan komen. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat ouders voortaan kunnen opzoeken hoeveel kinderen op het dagverblijf of de school van hun kind zijn ingeënt. Ze onderzoekt of ze crèches en scholen kan verplichten op hun website of op een andere manier hun vaccinatiegraad bekend te maken, zei ze vrijdag. Een ruime Kamermeerderheid (PvdA, SP, CDA, D66, PVV en GroenLinks) zou voor zijn, inventariseerde het AD.

Crèches zijn momenteel niet verplicht te vragen aan ouders of de kinderen zijn ingeënt, maar doen dit volgens Brancheorganisatie Kinderopvang 'in de praktijk vrijwel altijd'. Mocht de overheid verplichten deze informatie te delen met de andere ouders, wat nu alleen gebeurt op verzoek, 'dan gaan we dat gewoon doen', zegt de woordvoerster. 'We houden ons natuurlijk aan de wet- en regelgeving.'

De voorgestelde meldplicht wordt al langer bepleit door de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang & Peuterspeelzalen (Boink). Ouders hebben het recht te weten of er niet-gevaccineerde kinderen op de crèche zitten, stelde Boink-voorzitter Gjalt Jellesma eerder. Want alleen dan kunnen ze een afgewogen keuze maken: accepteren ze dat risico, of niet?

Lees ook:

Een meldplicht voor crèches met niet-ingeënte kinderen, is dat een goed idee? De voors en tegens op een rij.

Wat moeten we aan met de wetenschapsweigeraar? Vier handvatten

Kritische ouder luistert niet zomaar naar wetenschap, schrijft Aleid Truijens in haar column

Om hoeveel kinderen gaat het eigenlijk? Zes vragen over vaccinatie in de opvang

Lichte daling vaccinaties

In Nederland krijgt ruim 9 op de 10 kinderen alle vaccins die worden aanbevolen door de overheid. Internationaal gezien is dat een hoog percentage. Toch is in Nederland landelijk voor het tweede jaar op rij een lichte daling te zien bij vaccinaties voor zuigelingen, en is het aantal vaccinaties onder bepaalde groepen in de samenleving juist opvallend laag. Hoogopgeleide, bewust en gezond levende ouders nemen niet zonder meer aan dat vaccineren noodzakelijk is.

Kinderen worden pas met veertien maanden ingeënt tegen mazelen, terwijl veel baby's al eerder naar de crèche gaan. Hierdoor zijn ze kwetsbaar als andere kinderen niet zijn ingeënt, en mogelijk de ziekte meedragen. Het is onbekend hoeveel niet-ingeënte kinderen naar een kinderdagverblijf gaan.

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat bij mazelenuitbraken in vier jaar tijd dertien kinderen onder de leeftijd van 5 jaar geïnfecteerd zijn geraakt. In geen van de gevallen is vastgesteld dat de plaats van infectie een kinderdagverblijf was.

De cijfers van het RIVM zijn van voor de mazelenepidemie van 2014. Toen raakte onder meer een kind van 8 maanden besmet. Het jongetje moest doodziek worden opgenomen. Het virus bleek afkomstig van een ander kind, dat bewust niet tegen de ziekte was ingeënt.

Lijst met namen

Boink stelde na het Haagse mazelengeval in 2014 dat crèches kinderen moeten kunnen weigeren die niet aan het Rijksvaccinatieprogramma meedoen. Minister Asscher (Sociale Zaken) zei destijds dat er 'geen juridische basis' is voor een algehele weigering van ongevaccineerden. D66 wil desondanks dat serieus wordt onderzocht of kinderdagverblijven de mogelijkheid moeten krijgen niet-ingeënte kinderen te weigeren.

Schippers wil dit voorlopig niet mogelijk maken en wil eerst bestuderen of een meldplicht soelaas kan bieden. De PvdA wil dat elk kinderopvangcentrum een lijst met namen bekendmaakt van kinderen die niet ingeënt zijn. Het CDA is tegen het noemen van namen, schrijft het AD.

Het delen van informatie met ouders ligt gevoelig, erkende Kathalijne Buitenweg van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang eerder in de Volkskrant. 'Je zit met privacy, er is angst van ouders. We moeten hier op korte termijn mee aan de slag.'

Brancheorganisatie Kinderopvang is voor het delen van informatie op verzoek van bezorgde ouders. Ook zeggen ze dat de aangesloten organisaties altijd proberen uit te zoeken waarom niet-vaccinerende ouders hiervoor kiezen. 'Dat het niet is vanwege het broodje-aap-verhaal dat kinderen er autisme van krijgen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden