Kinderopvang herschikt in krimpende markt

 Kinderopvangorganisaties Skon, Allio en Partou gaan vanaf september verder onder één merk. Daarmee wil moederbedrijf Kinderopvang Nederland schaalvoordelen opdoen en de krimpende markt te lijf gaan.

AMSTERDAM - De organisaties hebben bij elkaar ruim 425 opvanglocaties met 5.000 medewerkers en vallen nu nog onder holding Kinderopvang Nederland. Het bedrijf werd eind 2006 opgericht door Skon en investeringsmaatschappij Navitas Capital van textielondernemer Jan Zeeman en is inmiddels met een 6 procent marktaandeel de op één na grootste kinderopvangorganisatie van Nederland, na Estro. Een naam voor de nieuwe organisatie wordt in het najaar bekend.


Het samenvoegen van de drie werkmaatschappijen gaat gepaard met het verlies van enkele tientallen banen. De ontslagen zullen vooral bij de overhead van het bedrijf vallen door het ontstaan van dubbele functies en niet bij de pegagogisch medewerkers. Toch sluit directievoorzitter Katinka Habermehl-Reuling van Kinderopvang Nederland niet uit locaties te zullen sluiten wanneer er lokaal niet genoeg vraag is. Overbodig personeel wordt van werk naar werk begeleid, bij voorkeur binnen de organisatie.


Vakbond Abvakabo FNV bevestigt een uitnodiging te hebben ontvangen om over een sociaal plan te onderhandelen, maar zegt nog niet inhoudelijk op de hoogte te zijn gebracht.


De kinderopvangorganisatie denkt zich met één merk beter neer te kunnen zetten op de markt. Daarnaast hoopt ze sneller nieuwe concepten door te kunnen voeren binnen de hele organisatie en meer in te spelen op de vraag van de ouders die door de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag flexibelere contracten willen.


'Naast onze gastouderopvang hebben we nu eigenlijk drie verschillende bv's die hetzelfde doen, maar zich vanuit een andere invalshoek op de markt positioneren', zegt Habermehl-Reuling. 'Tegenwoordig moet je ouders laten zien waar je toegevoegde waarde ligt. Dat doen we onder andere door beter te communiceren met ouders.'


Begin 2014 wil de organisatie een nieuw pand betrekken, maar de keuze voor een plaats is nog niet gemaakt. De kantoren van Allio, Partou en Skon zitten nu nog respectievelijk in Zwolle, Amsterdam en Vianen.


Investeerder Jan Zeeman zegt zich geen zorgen te maken over de toekomst van de kinderopvang en het alsmaar veranderende beleid rondom de kinderopvangtoeslag. 'Wij kijken meer naar kansen dan naar bedreigingen. Bij het uitbreiden van de textielsupers zeg ik altijd: we hebben het geluk dat alle mensen naakt geboren worden. En als er nieuwe kinderen geboren worden en ouders blijven werken, moeten er ook goede oplossingen komen voor de opvang van het kind.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden