Kinderontvoering schokt België

VERVIERS (ANP) - Nauwelijks een maand na de ontvoering en moord op de Belgische halfzusjes Stacy en Nathalie is België het afgelopen weekeinde opnieuw opgeschrikt door de ontvoering en aanranding van een kind.

Het slachtoffer werd zaterdagmiddag levend, maar met ingeslagen schedel, gevonden langs de kant van een weg in de provincie Luik. De vermoedelijke dader is aangehouden en heeft bekend.

De negenjarige jongen David Henriet verdween vrijdagavond spoorloos nadat hij met een kennis van zijn ouders een autoritje was gaan maken. Die beweerde de jongen vlak bij zijn huis in de plaats Verviers te hebben afgezet, maar toen David niet thuiskwam sloeg zijn moeder alarm.

Zoektocht

De politie nam de melding meteen zeer serieus en begon met vijftig agenten, speurhonden en een helikopter een zoektocht. Zaterdagmiddag werd David bij toeval door een boerenechtpaar teruggevonden op een kleine 10 kilometer van het huis van zijn moeder, onder struikgewas langs de kant van de weg.

David had een schedelbreuk, een psychische shock, was vastgebonden en had een prop in zijn mond met tape eroverheen. Volgens doktoren zou de jongen het niet hebben overleefd als hij niet snel was gevonden. Er waren geen aanwijzingen dat de jongen seksueel zou zijn misbruikt. Het kind was volgens de politie volledig aangekleed.

Familievriend

Zaterdagnacht werd de vermoedelijke dader aangehouden. Het bleek de familievriend te zijn met wie David een autoritje was gaan maken. Deze man, Benoît D., legde na zijn aanhouding een bekentenis af.

Hij bekende dat hij David had aangerand nadat die tijdens een wandeling zijn t-shirt had uitgetrokken. David verzette zich waarna de verdachte hem de mond dichtplakte met tape. Volgens Benoît heeft hij David niet geslagen en is de schedelbreuk het gevolg van een val op een steen.

Fantasie

Op de computer van de man vond de politie seksuele fantasieën over David. Ook werd in Benoîts huis een knuppel en de rol tape gevonden. Benoît D. heeft verklaard dat hij dacht dat de jongen overleden was en dat hij hem voor dood achterliet op een helling langs de weg.

De ontvoering leidde in België tot grote opschudding, aangezien in Luik, 30 kilometer ten westen van Verviers, in juni de meisjes Stacy en Nathalie vermoord zijn teruggevonden. Nathalie bleek ook seksueel misbruikt te zijn. De resultaten van het DNA-onderzoek in die zaak komen waarschijnlijk in de loop van deze week. De moord op Stacy en Nathalie reet in België oude wonden open over het kindermisbruik en de kindermoorden van Marc Dutroux, tien jaar geleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden