Kinderombudsman: te weinig mogelijkheden jeugd Cariben om zich te ontplooien

Voor kinderen en jongeren in Caribisch Nederland zijn er te weinig mogelijkheden 'om hun talenten te ontplooien'. Dat stelt de Kinderombudsman in een vandaag verschenen onderzoek. De jeugd in deze zogeheten 'bijzondere gemeenten' van Nederland hebben met name veel klachten over de kwaliteit van het onderwijs.

Kees Broere
Prins Laurentien bezoekt een vrijwilligersproject. Beeld ANP
Prins Laurentien bezoekt een vrijwilligersproject.Beeld ANP

Kinderen op Bonaire, Saba en Sint Eustatius hebben op papier dezelfde rechten als andere kinderen in Nederland. 'Maar in de praktijk zien we dat de lat voor kinderen in Caribisch Nederland lager ligt', aldus Kinderombudsman Margrite Kalverboer. 'We meten met twee maten. Dat kan niet en dat mag niet.'

Volwassenen in de drie bijzondere gemeenten zeggen vaak dat de kosten van het levensonderhoud er te hoog, en het niveau van salarissen en uitkeringen te laag is. De kinderen vertalen dat in problemen die zij thuis hebben met 'armoede', waardoor zij soms bijvoorbeeld te weinig en te ongezond eten.

Ondanks alle problemen geven de kinderen en jongeren een hoog rapportcijfer voor hun eigen leven: gemiddeld bijna een 8. Dat heeft vooral te maken met de manier waarop zij het leven thuis met ouders en familie ervaren. Het grootste deel van de jeugd is hierover zeer te spreken, al krijgen kinderen 'soms een klap'.

De Kinderombudsman sprak in totaal met bijna 200 kinderen. Daarnaast vulden 264 jongens en meisjes een vragenlijst in. Voor alle drie de eilanden geldt, aldus het rapport, dat kinderen 'die in een moeilijke situatie zitten' de lijst niet hebben ingevuld, waardoor de resultaten mogelijk 'iets positiever' uitvallen dan in werkelijkheid het geval is.

Ondanks alle problemen geven de kinderen en jongeren een hoog rapportcijfer voor hun eigen leven. Beeld ANP
Ondanks alle problemen geven de kinderen en jongeren een hoog rapportcijfer voor hun eigen leven.Beeld ANP

Uitdagingen

Naast het 'missen van uitdagingen in hun leven' is scholing voor de jeugd op Bonaire, Saba en Sint Eustatius duidelijk het grootste probleem. Met name jongeren op de middelbare school klagen over ondermaatse docenten en lesuitval. Ouders helpen hierbij onvoldoende, omdat zij niet altijd voldoende tijd voor de kinderen hebben.

In het voorwoord van haar rapport prijst de Kinderombudsman 'het grote optimisme en de veerkracht' van de jeugd in Caribisch Nederland, 'ook als ze alle reden hebben om bij de pakken neer te zitten.' Meer dan andere Nederlandse kinderen, zo lijkt het, weet de Caribische jeugd het beste te maken van situaties die in Europees Nederland als moeilijk of onrechtvaardig worden ervaren.

Voor het onderzoek is de Kinderombudsman met een klein team zelf bij de drie Caribische eilanden op bezoek gegaan. Sinds de staatskundige verandering van het koninkrijk, op 10 oktober 2010, gelden de drie eilanden als bijzondere gemeenten. Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn autonome landen binnen het koninkrijk.

Bij elkaar opgeteld wonen in de Caribische gemeenten slechts zo'n 25 duizend mensen. Hun eerste taal is Papiaments of Engels, hoewel Nederlands er de officiële taal is. Een eiland als Saba kent slechts één basisschool en één middelbare school.

undefined

Scholing is voor de jeugd op Bonaire, Saba en Sint Eustatius het grootste probleem. Beeld ANP
Scholing is voor de jeugd op Bonaire, Saba en Sint Eustatius het grootste probleem.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden