Kinderombudsman: kinderen moeten steeds langer wachten op juiste jeugdhulp

Kinderen moeten steeds langer wachten op de juiste jeugdhulp. Een kwart van de hulpzoekende kinderen belandt op lange wachtlijsten en ruim de helft ervaart veel moeite om passende hulp te vinden. Dit concludeert Kinderombudsman Marc Dullaert in zijn derde deelrapportage over de decentralisatie van de zorg die vrijdag werd gepubliceerd.

null Beeld anp
Beeld anp

De lange wachttijden zijn het directe gevolg van de overheveling van de zorg naar de gemeenten. 'Door organisatorische problemen komen gemeenten nauwelijks toe aan het belangrijkste doel van de decentralisatie: snelle, samenhangende hulp op maat voor kinderen', aldus de Kinderombudsman.

Die organisatorische problemen bestaan onder meer uit administratieve rompslomp en gebrekkige samenwerking tussen de verschillende partijen die bij jeugdzorg gemoeid zijn. Zo twijfelen huisartsen aan de deskundigheid van de uit zorgprofessionals bestaande wijkteams die in het leven zijn geroepen om hulpbehoevende kinderen te ondersteunen. Door het gebrek aan vertrouwen sturen huisartsen kinderen vaak niet naar hen door.

Huisartsen zijn volgens Dullaert ook niet voldoende geïnformeerd over het door de gemeente ingekochte hulpaanbod, waardoor ze mogelijk doorverwijzen naar hulpinstanties die niet worden vergoed of die wachtlijsten hebben.

Daarnaast maakt Dullaert zich zorgen over de veiligheid van hulpbehoevende kinderen. Kwetsbare kinderen en ouders weten de juiste hulpinstanties vaak niet te vinden, en gemeenten geven aan niet alle hulpbehoevende groepen, zoals licht verstandelijk beperkten, in beeld te hebben. Daar ondernemen ze volgens Dullaert ook weinig actie toe.

Door gebrekkige samenwerking tussen wijkteams en Veilig Thuis, het advies- en meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld, worden kinderen in onveilige situaties mogelijk te laat opgemerkt. Vanwege de wachtlijsten bij Veilig Thuis-organisaties bestaat het risico dat kinderen te lang in zulke situaties verkeren.

Door al het lange wachten zijn kinderen en ouders zijn minder tevreden geworden over hun hulpverleners. Als er niets verandert in de samenwerking tussen de ketenpartners, waarschuwt de Kinderombudsman, neemt de werklast bij de wijkteams toe en zullen de wachtlijsten dit jaar nog verder oplopen. 'De problemen die we in 2015 hebben gesignaleerd, gaan in 2016 mogelijk voor een veel grotere groep kinderen gelden.'

Lees ook:

De verontwaardiging is groot sinds de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen aankondigde het ambtstermijn van de Kinderombudsman niet te verlengen.

Geen zegen, de grote rol die de gemeente speelt in de toekenning van zorg, vindt ALS-patiënt Margriet Poppema. 'Het kan zo veel sneller en goedkoper.' (+)

Staatssecretaris van Rijn

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid weten de zorgen te herkennen. 'Daar hebben we ook al actie op genomen met de gemeenten en de aanbieders van jeugdhulp. Aan de verbetering van de deskundigheid van wijkteams wordt gewerkt. Gemeente en aanbieders benadrukken bij mij dat kinderen die niet kunnen wachten altijd met voorrang worden geholpen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden